2009. május. 06. 07:30 MTI Utolsó frissítés: 2009. május. 05. 23:43 Plázs

Egészségesen élnek-e a vegák?

Miért van szükségünk fehérjékre? Mik tartalmaznak fehérjét? Miért kell állati és növényi fehérjét fogyasztani? Hogyan táplálkozzon helyesen egy vegetáriánus?

A fehérje az élő szervezet, a szövetek építőanyaga, többek között a hormonok, immunanyagok alkotórésze, de több vegyület képződéséhez is szükséges. Az életjelenségek legnagyobb mértékben a fehérjékhez, illetve alkotórészeikhez (aminosavakhoz) kötődnek, így ennek az anyagnak fontos szerepe van a vízmegkötésben, a savbázis-egyensúly szabályozásában, továbbá grammonként 4,1 kalória (kcal) energiát szolgáltat a szervezet számára (ugyanannyit, mint a vele egyenlő mennyiségű, ám könnyebben hasznosítható szénhidrát, és fele annyit, mint a zsír, ez utóbbi 9,3 kcal).

Az emberi szervezet állandóan felhasználja saját fehérjéinek egy részét, amit a táplálkozással pótolni kell, gondoskodnunk kell a megfelelő mennyiségről és minőségről.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.