Természetesen most is személyesen élmények alapján készítettük...
Természetesen most is személyesen élmények alapján készítettük el beszámolónkat, útikönyvek száraz tanácsai helyett egyik kollégánk meséli most el, hogy mit érdemes látnia, ízlelnie, kipróbálnia annak, aki Maderiát választja tavaszi, vagy nyári pihenésének céljául.
Egy hely, ahol mindig tavasz van
Igazán nyugdíjas klíma található Madeira szigetén: az éves hőingadozás alacsony, kb. 6-8 Celsius fok. Augusztusban, a legmelegebb hónapban se gyakran emelkedik a levegő hőmérséklete 26 fok fölé. Ha Madeira szigetén tervezzük eltölteni nyaralásunkat, érdemes a sziget déli oldalán szálláshelyet keresni, mivel az északi part sokkal csapadékosabb.
A déli parton, a főváros Funchal környékén rengeteg gyönyörű szálláshely közül válogathatunk: előfordul itt családi panzió, barátságos kis szálloda, XVIII. századi tengerparti villából átalakított rendkívül elegáns hotel és a jól ismert szállodaláncok 3-4-5 csillagos hotelei is.
A mi szállodánk Funchal központjától kb 10-15 perc buszútra volt. Mivel Madeirán rengeteg a látnivaló mi csak reggelire fizettünk be, hiszen a nap nagy részét túrázással, kirándulással, városnézéssel töltöttük. Akadt is látnivaló bőven minden napra, ezekről később részletesen is beszámolnuk, most lássuk, szálláskeresés után milyen helyi specialitásokat érdemes kipróbálnia az itt pihenőknek!
Madeira ízei
Rendkívül bőséges kontinentális reggelit kaptunk minden nap (pezsgővel, kaviárral természetesen), amit a szálloda Atlanti óceánra néző teraszán fogyaszthattunk el, elképesztő látványban lehetett így részünk minden étkezésnél.
Napközben helyi kisvendéglőkben, gyorséttermekben ebédeltünk vagy csak egyszerűen lementünk a szupermarketbe friss kenyérért, felvágottért, gyümölcsért. Esténként pedig beültünk egy-egy elegánsabb étterembe - minden óceánparti szálloda környékén vannak kisebb-nagyobb éttermek, a tengerparti sétányon egymást követik a pizzériák, kávézók, de a fővárosban is rengeteg remek éttermet találtunk.
A madeirai gasztronómiát egyaránt meghatározzák a mediterrán ízek és – sziget lévén – a „nyersanyagok” szűkössége. Mivel a sziget fő terménye a banán ezért gyakran találkozunk vele mindenféle ételben: köretként, desszertként, grillezve, hallal, csirkével, lepárolva banánlikőrként, stb. Természetesen a szőlő is megterem a vulkanikus talajon, amelyből a híres Madeira bor készül, természetesen kötelező elsőkézből megkóstólni.
Tippek minden napra
Most pedig bemutatunk néhány olyan látnivalót, amelyet kár lenne kihagyni, már csak azért is, mert az állandó 25 fokos hőmérséklet igazán kellemes kirándulóidő, így a tengeri fürdőzés mellett lesz lehetőségünk bejárni a sziget nevezetességeit is. Lássuk, melyek ezek!
Mindenképpen érdemes ellátogatni a sziget fővárosába, Funchalba, bár a rengeteg látnivaló miatt nekünk több napig tartott mire mindent megnéztünk, amit terveztünk. Mivel különösen furán vonzódunk a különböző országok halpiacaihoz, mi már hajnalban nekivágtunk a városnak, hogy mindenképpen lássuk a funchali halpiacot, ami ugyebár csak a kora reggeli órákban van nyitva. Ekkor tudtuk meg, hogy a madeiraiak nemzeti étele az „espada” (melynek húsa hófehér, teljesen szálkamentes és nagyon finom), egy dermesztően csúnya és ijesztő hal, és hogy a polip sokkal jobban néz ki a tányérban, mint amikor a szárazjégről kacsintgat.
Szintén remek úticél lehet Porto Moniz is, a sziget északi részén lévő városka, ami különleges, a tenger által alkotott természetes medencéiről híres. Nagy nyüzsgésre és kulturális programokra ne számítsunk, de egy gyönyörű pancsolós-napozós napot tölthetünk el itt festői környezetben.
Különleges élményt nyújtanak a levadák is, ezek olyan öntöző csatornák, amelyek behálózzák az egész szigetet. Madeira közepén magasodó óriási hegyek és hatalmas fennsíkok összegyűjtik a csapadékot, a levadák pedig elszállítják a sziget termőterületeire, így nyáron is biztosítva van az ültetvények öntözése.
Szervezett túrák keretében a levadák mentén bebarangolhatjuk a sziget hegyeit, fennsíkjait. Kirándulás előtt mindenképpen érdeklődjünk a túra hosszáról, nehézségéről, a szükséges felszerelésekről. Mindenképpen legyen egy jó minőségű túrabakancsunk, pár szendvics, napkrém és rengeteg folyadék. Mi egy közepes nehézségű, kb. 15 km-es túrát választottunk, ami rendesen megizzasztott bennünket.
Nem kell persze szervezett túra egy jó kiránduláshoz, mivel a sziget elég vadregényes, általában tíz perc sétával már elérgető egy olyan terület, amely tökéletesen alkalmas túrázásra, ráadásul a sok sziklás tengerparti rész az állatvilág felfedezésére is tökéletes helyet nyújt.
A Funchal fölé magasodó hegyen található Monte városa is (amely a XIX. században a királyi családok közkedvelt pihenőhelye volt, többek közt Sissy királyné is megfordult itt), amelyet szintén csak ajánlani tudunk csodálatos látványt nyújtó botanikus kertje miatt, de már az odaút is igen különleges lehet, mivel libegővel is el lehet jutni oda. Ez igen különleges élmény, de tériszonyos utazóknak egyáltalán nem ajánlott, elég veszedelmes látványt nyújt a végtelene mélység alattunk, mi is izgalmas negyedórát éltünk át, a saját cipőnket mereven bámulva a magasban.
-BK-