Egészséges húsvéti receptek
A húsvét a kereszténység második legnagyobb ünnepe. Időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap, idén április 12. Mi energiaszegény receptekkel készültünk a húsvétra.
Ünnepi alkalmakkor kísértésbe ejtenek a finomabbnál finomabb falatok, gyakran úgy tele esszük magunkat, hogy szinte mozdulni sem bírunk. Tetézzük mindezt némi alkohollal és a testmozgás teljes hiányával. A néhány napos ünnepek után pedig meglepődve tapasztaljuk, hogy itt is, ott is szorít a nadrág. Kerüljük el az ünnepekkel együtt járó „kötelező” testtömeg-gyarapodást.
Bárányhússal töltött hagyma (4 személyre)
Hozzávalók: 20 dkg sovány bárányhús, 0,5 darab zsemle, 3 dkg zabkorpa, 2 ek főzőtejszín, 1 ek olaj, 1 darab tojás.
A hagymát megtisztítjuk, 10 percen keresztül kevés olajjal és vízzel megpároljuk, majd a belsejét kivesszük. A hagyma kiszedett közepét apróra vágjuk, összedolgozzuk a darált bárányhússal, a tojással, az áztatott és kinyomkodott zsemlével, a zabkorpával, valamint a fűszerekkel, végül visszatöltjük a hagymába. Kiolajozott sütőlapra helyezzük, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük. Tepsiben sült burgonyával és friss zöldségfélékkel, salátával tálaljuk.
Egy adag tápanyagtartalma (köret és saláta nélkül): 195 kcal energia, 13,2 g fehérje, 11,8 g zsír, 8,6 g szénhidrát, 82,4 mg koleszterin, 1,3 g élelmi rost.
A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.