2009. április. 06. 14:40 MTI Utolsó frissítés: 2009. április. 06. 14:39 Plázs

Roncsolhatják a fogakat a sportitalok

A sportitalokban lévő citromsav károsíthatja a fogakat - ismertették kutatásuk eredményét amerikai kutatók egy Miamiban megrendezett fogászati konferencián.

A New York-i Egyetem kutatói borjak fogait kettévágták, és beletették 75-90 percre a fogak egyik felét sportitalba, a másikat vízbe. Megállapították, hogy a citromsav eróziót okozott a fogakon - olvasható a The Telegraph című napilap pénteki számában.
   
A sportitalban áztatott fogrészeken több tucat apró lyuk jelent meg, míg a vízben fürdő fogdaraboknak semmi baja nem lett. "Az ivás utáni azonnali fogmosás tovább bonyolítja a problémát, mert az ital savtartalma lágyítja a fogzománcot, ezáltal érzékennyé teszi a fogkrémes dörzsölésre" - mondta Mark Wolff, a kutatás vezetője.
   
A Brit Üdítőital Egyesület szóvivője azonban más állásponton van: "a tanulmány nem a való életet ismétli meg, mert a fogakat a szájon kívül tanulmányozták. Az Ohiói Állami Egyetemen lefolytatott, valós életet szimuláló, eddigi legkomolyabb tanulmány nem talált kapcsolatot a sportitalok fogyasztása és a fogerózió között". 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?