Plázs travelline.hu 2009. január. 30. 09:34

Önkényesen adnak önmaguknak minősítést a szállodák

A Kárpátaljai Idegenforgalmi Információs Központ Közlönyének...

A Kárpátaljai Idegenforgalmi Információs Központ Közlönyének legfrissebb számában közölt adatok szerint Ungvár 36 szállodájából mindössze kettő esett át a nemzetközi szabványok szerinti minősítésen. A régióban nincs egyetlen hotel sem, amely megfelelne a Turisztikai Világszervezet (WTO) valamennyi normájának - állítja Fegyir Sandor, az Ungvári Nemzeti Egyetem idegenforgalmi tanszékének vezetője.
   
A szakember szerint a turisták a világon mindenütt a csillagok száma alapján tájékozódnak a szállodák minőségét illetően, ám Ukrajnában, beleértve Kárpátalját is, a hotelszolgáltatások színvonala nem mindig felel meg a csillagszámmal jelzett minőségi szintnek. A kárpátaljai négy- vagy ötcsillagos szállodák árai meglephetik a gyanútlan turistát, aki az esetleges kifogásaival aligha talál megértésre a hotelek vezetősége részéről - fogalmazott Sandor. Ennek okát abban látja, hogy az idegenforgalmi idényben a turisztikai központok szállodáinak telítettsége - a kevés hely miatt - több mint 90 százalékos, miközben a holtszezonban konganak az ürességtől.
   
Kárpátalja idegenforgalmi ágazata egyébként tavaly eredményes évet zárt, a régiót 40 százalékkal több turista kereste fel, mint a megelőző évben. A megyében 2008-ban 18 turistatelepet adtak át, és további 40 van épülőben. A múlt év végén a lesiklópályákon öt új sífelvonót helyeztek üzembe, ebből három székes rendszerű.

MTI

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?