Plázs travelline.hu 2009. január. 05. 08:35

Ismét divat lesz a tradicionális cseh konyha

A nemrégiben újra megnyílt Mysak cukrászdában a "karamelovy...

A nemrégiben újra megnyílt Mysak cukrászdában a "karamelovy pohár", a karamellkehely a sláger, amelyet náluk fogyasztott Csehszlovákia első elnöke, Tomas Garrigue Masaryk is (1850-1937). A különlegesség egy vaníliafagylalt 35 százalékban karamelizált cukorral kevert tejszínhabbal, pirított mandulával díszítve.... - közölte Pavel Juraska főcukrász.
   
Juraska szerint a "karamelovy pohár" sikere nem is annyira a recepten múlik, hanem azon, hogy "becsületesen" készítik el, precízen betartva az első köztársaság idejéből származó hagyományos eljárásokat.
   
A csehek szóhasználatában az első köztársaság (1918-1938), amelyet Masaryk elnök demokratikus korszaka jelképez, a minőség és a becsületesség szinonimája, amelyet később a konyhaművészet terén is elfelejtettek a kommunizmus négy évtizede alatt.
   
"A cseh gasztronómia újjászületésének időszakát éljük" - mondta el Pavel Maurer gasztronómiai szakértő, a Pavel Maurer,s Grand Restaurant Guide szerzője. Maurer szerint logikus, hogy erre két évtizedet kellett várni a kommunizmus bukása után. "A bársonyos forradalom óta egzotikus ízek egész áradata szakadt ránk. A gyomrunk viszont otthon maradt".
   
Az 1916-ban alapított Jan Paukert csemegeüzlete, amely hosszú időn át volt a különféle felvágottak, sajtok és libamájak kedvelőinek paradicsoma, az 1952-es államosítás után szintén nehéz időket élt át. Hana Paukertová, az alapító unokájának felesége szerint a bolt, amely teljes felújítás után nemrégiben nyílt meg újra, "szebb, mint valaha".
   
Jan Paukertet tartják a cseh gasztronómia egyik specialitása, az oblozeny chlebícek, az ezerféleképpen megpakolható vajaskenyér-szeletkék feltalálójának. Maurer szerint az oblozeny chlebícek ritkaság, sehol másütt a világon nem kapható. "Másutt vagy hamburgert, vagy szendvicset árulnak. A klasszikus oblozeny chlebícek - sonkával, főtt tojással és majonézes krumplisalátával - azonban eredeti cseh termék" - mondta.
   
Zdenek Pohlreich, a Café Imperial, a hasonnevű szálloda kávéházának főnöke és szakácsa szerint az első köztársaság igazi hagyománya az, ha valaminek van saját tulajdonosa, aki becsületesen foglalkozik a céggel és igyekszik valamilyen tipikusat beleadni.
   
A hely híven tükrözi az ország újkori történelmét: a két világháború közötti időszak luxusszállodája és kávéháza 1939 és 1945 között a náci németek törzshelye volt, a háború után államosították és szakszervezeti üdülővé alakították át, lepusztult, elhagyatott lett, majd 1989 után újjáépítették és megnyitották.
   
A Café Imperial 2007 augusztusa óta ismét működik, de nem mindig van könnyű dolgunk, mert nagy a konkurencia - mondta Pohlreich. Hozzátette: "A cseh konyhára fogadtunk, és ma úgy tűnik, nem volt rossz választás. A dél-csehországi gombás-burgonyás kulajda leves például igen sikeres."

MTI

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?