2008. december. 15. 15:10 MTI Utolsó frissítés: 2008. december. 15. 14:58 Plázs

Hogyan kontrollálja agyunk az evést?

Amerikai kutatók hat új génváltozatot azonosítottak, amelyek kapcsolatba hozhatók az elhízással, és rámutathatnak arra, milyen folyamatokkal kontrollálja agyunk és idegrendszerünk az evést, valamint az anyagcserét.

"Mai megállapításunk jelentős lépés annak megértésében, hogyan szabályozza az emberi test a súlyát" - tudatta vasárnapi közleményében Alan Guttmacher, az Egyesült Államok Nemzeti Humán Genom Kutatóintézetének igazgatója. A tanulmány megkétszerezi az elhízáshoz hozzájáruló, eddig ismert örökletes tényezők számát.
   
A nemzetközi kutatócsoport háromszázezer pontmutációt elemzett (ezeknél a DNS-molekula egyetlen építőeleme, nukleotidja tér el) harmincezernél több Izlandon, Hollandiában és az Egyesült Államokban élő embernél. Eredményeiket a kutatók leellenőrizték negyvenezer dán és amerikai embernél is.
   
Hat génnél találtak olyan módosulatokat (TMEM18, KCTD15, GNPDA2, SH2B1, MTCH2 és NEGR1), amelyek szorosan összefüggenek a testtömeg és magasság arányával. Valamennyi most talált pont olyan gének közelében van az örökítőanyagban, melyek agyi folyamatokat szabályoznak - jelezte Kari Stefansson, a nemzetközi kutatócsapat egyik tagja. A felfedezés egyúttal jelzi, hogy az étvágy szabályozásában, valamint az anyagcsere folyamatokban, energiatárolásban és -felhasználásban szerepet játszó genetikai faktorok közreműködnek az elhízásban.
   
Az elhízásban számos környezeti tényező, közülük is főként az étrend játszik szerepet, ám a mostani megállapítások hangsúlyozzák az egyén örökletes hajlamát.