2008. szeptember. 11. 12:25 MTI Utolsó frissítés: 2008. szeptember. 11. 12:14 Plázs

Kergemarhakórhoz hasonló betegség végezhetett a neandervölgyivel

Elképzelhető, hogy a nagy-britanniai marhaállományt a kilencvenes években megtizedelő, s egész Európában pánikot keltő betegség, a kergemarhakór (BSE), pontosabban annak egyik variánsa felelős a neandervölgyi ember kipusztulásáért - állítja az oxfordi egyetem egyik kutatója, Simon Underdown, aki a Medical Hypotheses című szaklapban tette közzé kutatási eredményeit.

A kutató először is alaposan áttanulmányozta az egyetlen olyan emberi járvány kórtörténetét, amelyet prionok (azaz a kergemarhakórt is okozó kórokozó fehérjék) váltottak ki. Ez 1900 és 1958 között pusztított Pápua-Új-Guineában, az ottani népesség körében: a helyi törzseknél akkoriban megszokott volt a kannibalizmus. Márpedig - mint nemrégiben kiderült - a neandervölgyieket is hasonló szokások jellemezték: a dél-franciaországi Ardeche-ben megtalált 100-120 ezer éves csontvázaknál  láthatóak a kannibalizmus nyomai.

Ezért nagyon is elképzelhető, hogy a prionok okozta betegség könnyen átjuthatott az egyik ember szervezetéből a másikéba. A kutató ezt követően azt próbálta felmérni, hogy egy ilyen járvány okozhatta-e egy teljes népesség gyors kipusztulását. Számításai szerint egy 15 ezer fős közösség 250 év alatt teljesen eltűnhetett a Föld színéről. Ráadásul az is nyilvánvaló, hogy a prionok nem pusztán a kannibalizmus által fertőzhetnek: akár a korabeli emberek kőeszközei is továbbadhatták a prionokat. 

A Science et Avenir című francia tudományos havilap internetes oldalán olvasható beszámoló ugyanakkor figyelmeztet: ez a teória csak egy lehetséges magyarázat a sok közül a neandervölgyiek hirtelen kipusztulására.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?