2008. augusztus. 25. 10:50 Medipress Utolsó frissítés: 2008. augusztus. 25. 10:49 Plázs

Az ivóvíz is növelheti a cukorbetegség kockázatát

Az ivóvízben található arzén növelheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A John Hopkins Egyetem Bloomberg Népegészségügyi Iskolájának kutatói 788 húsz év feletti felnőttet kérdeztek ki. Azt találták, hogy a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők vizelete 26 százalékkal több arzént tartalmazott. A legmagasabb arzénszint csaknem 3,6-szorosra emelte a cukorbetegség kialakulásának esélyét - állítják a kutatók az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratának legfrissebb számában.

Akiknek szervezetében legmagasabb volt a dimetil-arzenát (erre a vegyületre bomlik le a szervetlen arzén), másfélszer nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek. Ezt azután fedezték fel, hogy rögzítették a szerves arzénvegyületek koncentrációját, mint például az arsenobetain és az arzéncukrok, amely elsődlegesen a tenger gyümölcseiben lelhető fel. Ez a tanulmány hozta először kapcsolatba az alacsony arzénszint és a kettes típusú cukorbetegség előfordulását az Egyesült Államokban.

A természetes ásványokban fellelhető szervetlen arzén sok ivóvizet szennyez. A túl sok arzén fogyasztása többek között rákot is okozhat - jegyezték meg a szakértők. A háttérinformációk szerint az Egyesük Államokban 13 millió ember él olyan területen, ahol az ivóvízben található szervetlen arzén mennyisége meghaladja az egészségügyi határértéket. Állatkísérletek során megállapították, hogy a magas arzénkoncentráció befolyásolja a glükóz-és inzulinháztartást, a kettes típusú cukorbetegség két fő faktorát.