Plázs travelline.hu 2008. augusztus. 15. 08:56

Hatdecis sör, ősmagyar hotdog: gasztronómia a fesztiválon

Mint Vető Viktória elmondta, a vendéglátós sátrak üzemeltetőinek...

Mint Vető Viktória elmondta, a vendéglátós sátrak üzemeltetőinek kiválasztásánál fontos szempont volt a változatosság, de természetesen a minőséget sem hagyták figyelmen kívül. A látogatók így a 68 étkezdében, 7 borozóban, 5 pálinkaházban, 72 kocsmában, 7 kávézóban és 2 teázóban többek között magyar, kínai, szerb vagy latin-amerikai ételek közül választhatnak, de találnak fagyizót, zöldségest és kürtőskalács-árusokat is.
   
Másnapos gyomornak jó a kakaó - talán ezért is kapott helyet a Nagyszínpad mögött egy tejbár, ahol a joghurton, kefíren és kakaón kívül könnyű ételeket is találnak a betérők. "A legnépszerűbb a hideg tejberizs, de a tejszínes tésztáinkat is szeretik a vendégek. A külföldiek számára azonban a juhtúrós galuska a legegzotikusabb fogás" - árulta el az egyik alkalmazott.
   
A magyarok számára legfurcsább fogások versenyében indulhatna az egy sátorban árult rántott békacomb és krémes töltött csiga. Mint a Nagyszínpadhoz közeli egységben elmondták, a két étel közül a csiga a népszerűbb, sokan kóstolnak meg egyet-egyet, de volt már olyan vendég is, aki egyből nyolcat kért. A magyar ételek sem hiányoznak a fesztivál kínálatából: a látogatók találnak fokhagymás lángost, gulyást, székelykáposztát, valamint "ősmagyar mangalica hotdogot" is.
  
A fesztivál hivatalos sörszállítója meglepetéssel készült az öt napos rendezvényre, így a szomjas szigetlakóknak mindenhol hat decis pohárba csapolják az egyik sörfajtát, az üdítőket szállító vállalat pedig különleges kólás palackot terveztetett a Szigetre. Borból változatosabb a kínálat, ebben a szegmensben a szervezők sem állapítottak meg szabott árakat. A Hilltop standjánál elmondták: a legnépszerűbb fajtáik az Irsai Olivér és a Pinot Noir rozé, bár a külföldiek először idegenkednek a magyar boroktól, és otthonról is ismert fajtákat, például chardonnay-t vagy sauvignon blanc-t választanak. A cégnél a biztonságra is gondoltak: mivel üvegben nem adhatják ki a bort, azt műanyag sétálópalackban is lehet náluk kérni.

Máshol különlegességekkel csalogatják a látogatókat, a Múzeumi Negyed közelében például jégbort is lehet kóstolni - igaz, decijét 1000 forintért -, illetve franciául is lehet kérni mindegyik fröccsfajtát, így lett a házmesterből "concierge". A megkérdezett magyar látogatók nem találták kiugróan magasnak az italárakat, az ételek árát viszont sokallták. Mint egy egész héten a Hajógyári-szigeten sátorozó lány megjegyezte, a fesztivál abc-je sem olcsó, egy kiló kenyeret például 470 forintért adnak. A hazai szigetlakók elmondásuk szerint általában 4000-6000 forintnyi összeget szánnak egy napra.
   
Nem találták viszont drágának a fesztivál árait a nyugat-európai vendégek. A megkérdezett, főleg német és francia fiatalok szerint otthon legalább kétszer többe kerül egy korsó sör és az ételek árai sem túl magasak a Szigeten. Szinte mindannyian megkóstolták a magyar fogásokat is, melyeket finomnak, bár kicsit nehéznek találták. "De éppen ilyen étel kell, ha iszik az ember" - jegyezte meg két német látogató.

MTI

Kult Köves Gábor 2024. december. 29. 20:00

Dobó Kata amerikai filmje és Andy Vajna vikingjei is az élmezőnyben – Hollywood legnagyobb bukásai

Hollywood legnagyobb bukásai közt van olyan film, amely öt rendezőt fogyasztott el, köztük Coppolát is. És olyan is, amelynek zsiráf szereplője rálépett a saját péniszére. Börtönbe küldött rendező, reciklált díszlet, elhízott rabszolgalány és egy elképesztő szexjelenet – Tim Robey, a Telegraph filmes újságírója Box Office Poison című könyvében mesél a legendás bukások hátteréről. A szerzővel beszélgettünk.