Plázs travelline.hu 2008. augusztus. 05. 07:56

5 módszer, hogy ne legyen ciki a fürdőruha

Ha eddig nem sikerült belekezdenünk a nyári nagy fogyásba, néhány egyszerű...

Együnk tudatosabban!
Creative Commons

Ha eddig nem sikerült belekezdenünk a nyári nagy fogyásba, néhány egyszerű módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a vakáció ideje alatt tovább növeljük kilogrammjaink számát, sőt, még akár fogyhatunk is pihenés közben, ha hajlandóak vagyunk némi áldozatot hozni az ügyért.

1. Igyunk, igyunk, és igyunk!
Felejtsük el az üdítőket, édesített gyümölcsitalokat, a tejturmixokat, a jegeskávét és a jeges teát. Tartózkodjunk a szénsavas, alkoholos italoktól is, ezek ugyanis tele vannak cukorral, tartósítószerekkel és színezékkel, bizonyos kombinációkban pedig fényérzékennyé teszik bőrünket, növelve a leégés veszélyét. Helyettük igyunk vizet, mert nem tartalmaz kalóriát, szomjoltó és segíti a nagy melegben a test hűtését.

2. All inclusive helyett
A városnézést egészítsük ki piaclátogatással, ahol nem csak friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk, hanem a helyi konyha – nem feltétlenül egészségtelen – házias specialitásait is megismerhetjük. Vásároljunk bébirépát, zsenge zöldborsót és gyümölcsöt a tengerparti, vagy az esti nassoláshoz. Persze olyan helyre is mehetünk nyaralni, ahol a menüt az egészséges táplálkozás jegyében állítják össze a konyhán, de magunkról gondoskodni talán nem olyan megterhelő.

Vigyázzunk formánkra!
Kádár Mónika

3. Se szalonna, se mogyorókrém
Kezdjük a napot frisses préselt gyümölcs vagy zöldséglevekkel, ezek elég vitamint és energiát adnak a következő étkezésig, mégsem hizlalnak. Rengeteg variációt kipróbálhatunk, így sosem unjuk meg, és végre egy újabb lehetőség, hogy több természetes élelmiszert építsünk az étrendünkbe. Minden országnak megvan a saját speciális gyümölcse, így a változatosságról sem kell lemondanunk, megismerhetünk új ízeket is.

4. Kerüljük a vakációs zsírbombákat!
Ne együnk gyorsételeket, az időspórolás ugyanis súlygyarapodással jár. Kalóriabombákat rejtenek a pizza szeletek, szuper hotdogok, és hamburgerek. Kerüljük az aszalt gyümölcsöt, chipset, pattogatott kukoricát, fűszeres, zsírban sütött, vagy túl sós ételeket. Előre tájékozódjunk a légitársaságok által felszolgált ételekről, mert egy négy-öt órás repülés alatt rengeteg zsírt és szénhidrátot juttathatunk a szervezetünkbe.

5. Gondolkodjunk kicsiben!
A hőmérséklet emelkedésével gyakran fordított arányban csökken az étvágy. Használjuk ki, és együnk kevesebbet, mint amihez hozzá vagyunk szokva a hétköznapok alatt. Mivel a nap végére enyhül a meleg, hajlamosak vagyunk az esti órákban tartani a főétkezésünket, ami nagyban elmozdítja a mérleg mutatóját a nem kívánt irányba. Együnk fele annyit, vagy könnyű, alacsony zsírtartalmú ételeket, halakat.

-p-