2008. április. 23. 13:21 Medipress Utolsó frissítés: 2008. április. 23. 13:17 Plázs

Újabb felfedezés a D-vitaminról

A D-vitamin fontosságát egyetlen táplálkozástudományi szakértő sem vitatja, egyelőre azonban nem ismert teljesen pontosan, milyen egészségügyi kockázatokat jelent a hiánya. A közismert vázrendszeri gondok mellé úgy tűnik, egyéb betegségek is felsorakoznak.

Újabb kutatások szerint azoknál, akiknek a vérében a D-vitamin szintje alacsonyabb, nagyobb a perifériás érbetegség előfordulási gyakorisága, ami együtt járhat a láb verőerének elzáródásával. A megfigyelést közel 5 ezer amerikai felnőtt vizsgálatával támasztották alá. Korábban összefüggést találtak az alacsony D-vitamin szint és a szívbetegségek között is.

A D-vitamin a napfény hatására is képződik a bőrben és egy olyan hormonná alakul át, ami erősíti a csontokat. Hiánya gyermekekben angolkór kialakulásához vezet. A hiányállapot megelőzésének része a napfény és a helyes táplálkozás. Fontos D-vitamin forrás a lazac, a szardínia és a tőkehal máj olaj, a tej és a gabonafélék. A direkt napsugárzás napi 10-15 percnél ne legyen több, mert ennél több a bőrrák kockázatát növeli.

A szakemberek véleménye megoszlik a tekintetben, hogy szükséges-e a D-vitamin pótlása. Van, aki nem tartja indokoltnak, mert nem igazolt a kockázatcsökkentő hatása a szívbetegségek megelőzésében. Mások szerint egyes esetekben, mint például metabolikus csontbetegségben szenvedőknél az alacsony D-vitamin szint miatt ajánlott a pótlás.

A jelenlegi irányelvek napi 400 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét javasolják, de az utóbbi két-három évben 800 egységet ajánlanak, főleg a téli hónapokban. Nagyobb mennyiségű D-vitamin pótlás esetén mindenképpen érdemes orvossal konzultálni.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?