Újabb felfedezés a D-vitaminról
A D-vitamin fontosságát egyetlen táplálkozástudományi szakértő sem vitatja, egyelőre azonban nem ismert teljesen pontosan, milyen egészségügyi kockázatokat jelent a hiánya. A közismert vázrendszeri gondok mellé úgy tűnik, egyéb betegségek is felsorakoznak.
Újabb kutatások szerint azoknál, akiknek a vérében a D-vitamin szintje alacsonyabb, nagyobb a perifériás érbetegség előfordulási gyakorisága, ami együtt járhat a láb verőerének elzáródásával. A megfigyelést közel 5 ezer amerikai felnőtt vizsgálatával támasztották alá. Korábban összefüggést találtak az alacsony D-vitamin szint és a szívbetegségek között is.
A D-vitamin a napfény hatására is képződik a bőrben és egy olyan hormonná alakul át, ami erősíti a csontokat. Hiánya gyermekekben angolkór kialakulásához vezet. A hiányállapot megelőzésének része a napfény és a helyes táplálkozás. Fontos D-vitamin forrás a lazac, a szardínia és a tőkehal máj olaj, a tej és a gabonafélék. A direkt napsugárzás napi 10-15 percnél ne legyen több, mert ennél több a bőrrák kockázatát növeli.
A szakemberek véleménye megoszlik a tekintetben, hogy szükséges-e a D-vitamin pótlása. Van, aki nem tartja indokoltnak, mert nem igazolt a kockázatcsökkentő hatása a szívbetegségek megelőzésében. Mások szerint egyes esetekben, mint például metabolikus csontbetegségben szenvedőknél az alacsony D-vitamin szint miatt ajánlott a pótlás.
A jelenlegi irányelvek napi 400 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét javasolják, de az utóbbi két-három évben 800 egységet ajánlanak, főleg a téli hónapokban. Nagyobb mennyiségű D-vitamin pótlás esetén mindenképpen érdemes orvossal konzultálni.