Diéta cukorbetegség ellen
Korunk egyik nagy népbetegségének, a metabolikus szindrómának a megfelelő étrenddel történő megelőzésével kapcsolatos legújabb információkról számolnak be amerikai kutatók. A szakemberek konkrét javaslatokat is közölnek, hogyan táplálkozzunk egészségesen.
A manapság közkedvelt, erősen feldolgozott, magas kalóriatartalmú, vitamin- és ásványianyag-szegény étrend gyakran okoz extrém mértékű vércukorszint és vérzsírszint emelkedést, főként az étkezések után – olvasható a Journal of the American College of Cardiology nevű kardiológiai szaklapban.
Ezek a változások, amelyeket összefoglaló néven étkezés utáni anyagcserezavarnak (posztprandiális diszmetabolizmus) neveznek, állítólag megnövelik a szervezetben előforduló szabad gyökök mennyiségét és ezzel olyan folyamatokat indítanak be, mint a gyulladásos reakció, az érfal működészavara, növekvő véralvadékonyság és egyfajta stresszreakcióhoz hasonló változások (szimpatikus rendszer aktiválódása). Ezzel jelentősen hozzájárulnak a fokozott betegséghajlamhoz.
A szakirodalomból az is megtudható, hogy az étkezés utáni anyagcserezavar mértéke egészséges egyénekben is független előrejelzője a későbbi szív- és érrendszeri betegségnek, ugyanakkor jó hír, hogy a zavar étrendváltoztatással drámai módon csökkenthető. Íme néháyn jótanács, amely segíteht megelőzni a bajt.
1. Étrendünkbe válogassunk magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű táplálékokat, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket és magvakat. Salátákat ecetes vagy szűz olívaolajos mártással fogyasszunk.
2. Mindhárom étkezésünk tartalmazzon zsírszegény fehérjét, az adott étkezés mindig csak mérsékelt adag ételből álljon.
3. Kerüljük az erősen feldolgozott élelmiszereket és italokat, főleg azokat, amelyek cukrot, magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirupot, fehérlisztet, vagy transz-zsírsavat tartalmaznak.
4. Testsúlyunkat tartsuk a normális tartományban, derék-körfogatunk ne haladja meg testmagasságunk felét,
minden nap legalább 30 percig végezzünk legalább közepes intenzitású testmozgást.
5. Azok számára, akik soha nem szenvedtek szenvedélybetegségben (alkohol vagy drog) esetleg ajánlott a vacsora előtt vagy közben egy alkoholtartalmú ital elfogyasztása.
A fenti étrend elsősorban a cukorbetegség és koszorúér-betegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére ajánlott. Hatásosságát a kísérletes kutatáson kívül alátámasztja az a tény is, hogy a világ egyes hasonló étrenddel bíró népcsoportjaiban – például a mediterrán térségben - a szív- és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség előfordulása ritkább, mint számos „nyugati” társadalomban.