2007. május. 07. 12:25 MTI Utolsó frissítés: 2007. május. 07. 12:20 Plázs

A pisztácia koleszterinszint-csökkentő

A pisztácia csökkentheti a vérben található koleszterin szintjét - tapasztalták amerikai kutatók.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A Penn State University által készített tanulmány kimutatta, hogy a csonthéjas gyümölcs rendszeres fogyasztása négy hét alatt több mint nyolc százalékkal csökkentheti a koleszterin összértékét, a "rossz" LDL-koleszterinét pedig akár több mint tizenegy százalékkal is.
 
Az egyetemi kutatók négy héten át a szívre és a vér összetételére kedvezően ható ételekkel táplálták a kísérleti alanyokat, így azok csoportonként naponta vagy semennyi, vagy 1,5 uncia (mintegy 42 gramm), vagy pedig 3 uncia pisztáciát fogyasztottak.
 
Négy hét elteltével a napi három unciányi - mintegy két maroknyi - pisztácia 8,4 százalékkal csökkentette a vér koleszterinszintjét, az LDL-koleszterinét pedig 11,6 százalékkal - jelentették be tudósok washingtoni konferenciájukon, emlékeztetve arra, hogy a vér magas koleszterinszintje növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.