Milyen étel válthat ki allergiát?
A nem várt ételreakció tüneteivel, mint a bőrkiütés, ajak- és arcduzzanat, tüsszögés, asztmás roham, nagy ünnepek táján, így húsvétkor is sokkal többen keresik fel az allergia rendeléseket, mint általában az év többi napján.
A szokatlan ételreakció egyik fajtája az ételallergia, amelyet legtöbbször a mogyoró, tej, tojás vált ki. Az étel okozta allergiás tünetek néha egészen súlyosak lehetnek, és az egész szervezetet érintő, életveszélyes reakciókat is kiválthatnak, már kis mennyiségű étel fogyasztása után is. Az ételallergia főként gyermekeknél fordul elő - mondta Balogh Katalin, Budai Allergiaközpont allergológusa.
Óvatosan a nehéz ételekkel © Dripnet |
Húsvétkor általában nagy mennyiségben fogyasztanak az emberek olyan élelmiszereket, amelyeknek emésztése során a felszabaduló anyagok allergiaszerű tüneteket okozhatnak. Ebben az esetben feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A tünetek kezelése, majd elmúlása után kerül sor annak kiderítésére, hogy mi okozta a heves ételreakciót. Érdemes tehát az ünnepek alatt nem túlterhelni az emésztőszerveket, és csak kis mennyiségben fogyasztani a nehéz ételeket - tanácsolja az allergológus.