Napi merítés hvg.hu 2011. április. 21. 21:28

A mexikói populáris kultúra felfoghatatlanul gazdag

Mexikó egy kulturális kincsesbánya, ahol a legnyomorultabb falu legeldugottabb viskójában is elképzelhető, hogy valaki épp színes szövetállatokat, pálmalevélből font betlehemeket vagy agyagból gyúrt minioltárokat gyárt a saját zsinórján lógó egy szál villanykörte fényében - írja a Clandestino blog szerzője.

Európában is szokás a telet búcsúztatni, azonban teljesen más a latina-amerikai országokhoz képest. Latin-Amerika nagy részében a „tél” fogalma, a véget érése fölött való örvendezés ismeretlen dolog, mégsem. A sok munkával járó, színes, fantáziadús (és kevés gyakorlati hasznot hozó) dolgok létrehozása általában mindenkit lázba hoz, úgyhogy a húsvéti júdás-égetés szokása Mexikótól Venezuelán át Uruguayig elterjedt.

A júdások teste nádból készül, ezt papírmaséval, pontosabban ragasztóba áztatott újság- és kartonpapírokkal borítják be, aztán befestik. Egy igazán jó júdás négy-öt méter magas, vörös, kisördögök ülnek a vállán és petárdákkal van megtömve, hogy ne csak úgy szimplán elégjen, hanem jó nagyokat is durranjon közben, ahogy azt Mexikóban illik - írja beszámolójában a blog szerzője.

A teljes bejegyzést elolvashatja a Clandestino blogon, ahol számos képet megtekinthet a júdás-égetésről.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?