Nagyon értékes történelmi szakácskönyveket árvereznek el a héten Párizsban. A belga Pierre de Crombrugghe báró könyvtárából származó, 200 darabos receptkönyvből a legértékesebb darab árát félmillió euró körülire becsülik.
A gasztronómiáért és a könyvekért egyaránt rajongó Pierre de Crombrugghe báró 15 ezer kötetes könyvtárának öt évszázad szakácsművészetét bemutató receptkönyveit szerdáig láthatják az érdeklődők a Christie's aukciósház párizsi központjában. Az online árverést csütörtökön tartják.
A szakácskönyvgyűjteményt „a legteljesebb, magánkézben lévő francia nyelvű gasztronómiai kollekciók között" tartják számon. A könyvekben számos konyhai technológia leírása szerepel, köztük a húsok feldarabolása, a sütés és a fagyasztott desszertek készítése, de külön figyelmet szentelnek például a teának és a kávénak, a bornak vagy a szarvasgombának. A gyűjteményben a terítéssel és a szalvétahajtogatással foglalkozó könyvek is találhatók.
Az elárverezendő kötetek fő ékessége viszont a Cuisinier Taillevant, más néven a Le Viandier, amely egy késő középkori francia receptkönyv, és amelyet általában a francia királyok mesterszakácsának, Guillaume Tirelnek, másnéven Taillevent-nak tulajdonítanak.
A most precious icunabula: the only known complete copy of the first printed cookbook to be illustrated, still in its first half-binding.
— Christie's Books (@ChristiesBKS) March 20, 2023
TAILLEVENT, Guillaume TIREL (ca. 1310-1395). Le cuisinier taillevant. Si sensuit le viandier… Lyon: Martin Havard [ca. 1495-1496]. pic.twitter.com/ztku3ftlfP
Az első illusztrált, francia nyelvű szakácskönyvnek tartott ritkaságot 1495 táján adták ki Lyonban. A kötetet egy tűzhelynél álló szakácsot ábrázoló fametszet díszíti.
Az aukcióra kerülő példány az egyetlen teljes egészében fennmaradt darab, a becslések szerint 400–600 ezer euróért (156–234 millió forintért) kelhet el. Rajta kívül csak négy fennmaradt példány ismert, és mindegyik közgyűjteményben található.