Kult hvg.hu 2021. február. 24. 09:44

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

„Történelmi nap” volt ez Melillában.

Franco tábornoknak még 2021-ben is állt szobra spanyol földön – egészen mostanáig. Az apró spanyol enklávéban, Melillában állított szobrot ugyanis ledöntötték, miután a helyi törvényhozás ezt megszavazta.

A szobor eltávolítását csak a szélsőjobboldali Vox párt nem szavazta meg.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája.

Út a pokolba: 75 éve tört ki a spanyol polgárháború

A spanyol polgárháború borzalmait - a kivégzéseket, a megtorlásokat, a terrorbombázásokat - jól ismerjük történelmi és irodalmi munkákból, képzőművészeti alkotásokból. Sztálin és Hitler embereinek ibériai tevékenysége is hírhedtté vált az elmúlt évtizedekben. Ezért most nem a 75 éve kirobbant polgárháborút, hanem az összecsapások előzményeit idézzük fel korabeli magyar lapok szemlézésével.

Spanyolországban 2007-ben fogadták el azt a törvényt, amely a Franco-diktatúra áldozatatainak a szenvedését volt hivatott elismerni. A törvény értelmében fokozatosan eltávolították a diktatúra jelképeit, beleértve a Spanyolország szerte felállított Franco szobrokat.

A melillai törvényhozás egyik képviselője, Elena Fernandez Trevino „történelmi napnak” nevezte Franco 1978-ban felállított szobrának a ledöntését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.