Kult hvg.hu 2020. október. 02. 14:20

„Búcsúzom úgy, hogy maradok, megyek úgy, hogy meg sem érkeztem” – Upor László a színművészetiseknek

A távozó rektorhelyettes úgy érzi, nem tudta építeni az egyetemet, mert nem tették lehetővé a körülmények.

Videóra vette búcsúüzenetét Upor László, aki szeptember 30-ig volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektori feladatait ellátó rektorhelyettese. Tőle és az intézmény többi, a kierőszakolt modellváltás és az autonómia eltörlése ellen tiltakozó vezetőjétől szerda este a hallgatók is elbúcsúztak.

Upor azzal kezdte a beszédét: úgy búcsúzik, hogy marad. Mert a rektorhelyettesi posztról lemondott ugyan, tanárként tovább dolgozik majd az SZFE-n.

Felidézte: „napra pontosan 36 hónappal ezelőtt léptem be a rektori irodába, akkor helyettesként, és másfél évvel később maradtam egyedül abban az irodában mint ennek az egyetemnek a vezetője.” Úgy folytatta, hogy ez „normális körülmények között, szerencsésebb időkben komoly építkezésre volna alkalom”, ezek azonban nem voltak szerencsés idők.

Egyik nagyszerű kollégánk hagyott itt a másik után bennünket, egyik bizonytalan helyzet nőtt át a másikba, egyik krízis a másikat követte. Építeni, létrehozni nem tudtam semmit, igaz, kríziskezelésből kaptam nagyszerű leckét. Nem kértem, nem hiányzott, de nagyon sok mindent megtanultam, megtapasztaltam saját magamról, a világról, erről a közösségről is”

– mondta, hozzátéve: csak remélni tudja, hogy ez a tapasztalás valamikor valamire jó lesz, mindannyiuknak.

Szerinte ahhoz, hogy az egyetem mindezek ellenére tovább működött, működik „nem is akármilyen színvonalon”, és csodálatos eredményeket ér el, a közösségének szorgalma, odaadása, kitartása és tehetségére van szükség.

„Nagyon köszönöm a türelmeteket, az együttműködést, a segítséget, a tanításotokat, egyszóval azt, hogy létezik ez a közösség, amely közösség tagjának lenni nagyszerű dolog. Tagjának, és mostantól kezdve nem vezetőjének. Búcsúzom úgy, hogy maradok, megyek úgy, hogy meg sem érkeztem. Vigyázzatok magatokra, vigyázzunk egymásra” – zárta szavait.

Upor László tavaly márciusban vette át a rektori feladatok ellátását az SZFE-n, miután M. Tóth Géza megbízatása lejárt a poszton. A műfordítót, dramaturgot decemberben jelölte rektornak az egyetem szenátusa, be azonban sosem iktatták – ezt is felróják az intézményi autonómiáért demonstráló hallgatók az alapítói jogokat gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumnak. Sajtótájékoztatójukon csütörtökön azt mondták: „az ITM – alapítói jogaink törvényes gyakorlója – 10 hónapja nem biztosít rektort az intézményünknek, a pályázat útján megválasztott rektort nem nevezte ki, a törvénytelen helyzetet pedig újabb törvénytelenséggel tetézi azzal, hogy a felsőoktatási törvényt sértő módon jelölt ki teljhatalmú rektorhelyetteseket önkényesen” – mondta a hallgató.

A két említett rektorhelyettes Novák Emil filmrendező és Zalán János színész, producer. Előbbi általános, utóbbi oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől – jelentette be szerdán Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

A sztrájkoló színművészetis oktatók két követelését teljesítené az új vezetés

A dolgozók bérét januártól 15 százalékkal megemelnék, és változatlan maradna a munkarendjük is. Azt írták, ezzel lezártnak tekintik a tárgyalásokat. Csató Kata, a sztrájkbizottság ügyvivője a hvg.hu-nak azt mondta, a kuratórium ajánlata ultimátum, nem fogadják el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Dezső András 2021. június. 18. 06:30

Nagyban megy az ügyeskedés a vagyonőröknél, a focimeccsek biztosítása pedig aranybánya

Sorra buknak be az adókkal trükköző vagyonvédelmi cégek, legutóbb az NBI-es focimeccsek biztosításáról híres Tóth Csaba és társai kerültek emiatt pácba. De milyen módszerekkel próbálják kijátszani az államot, mire jók a "dobós cégek", miért van sok pénz a meccsek biztosításában és kik azok, akik még a csalókat is meg tudják kopasztani?