Kult hvg.hu 2020. szeptember. 27. 19:24

Ismét több ezren vonultak az utcára az SZFE mellett tüntetni

A Hősök teréről vonultak a barikád alá vont Vas utcai egyetemhez.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

27 napja tart a Színház- és Filmművészeti Egyetem barikádja, azóta minden hétvégén ezres nagyságrendben vonulnak utcára a támogatóik. Vasárnap a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak kezdeményezésre tartottak óriásbábos felvonulást.

A demonstráción több ezer ember vett részt, a tüntetők a Hősök teréről az Oktogon, a Deák Ferenc tér és az Astoria érintésével vonultak az SZFE elé. A tüntetés elején az intézmény egyik tanára elmondta, hogy az esemény célja az, hogy a hatalom megértse az egyetemisták szabadságvágyát. A menet egy bábot vitt, amit az egyetem új őrzőjének szánnak, a demonstráció végén ünnepélyesen lovaggá is ütötték.

A vonulás egészét zenészek kísérték, az SZFE hallgatóinak egy része pedig zászlós menettel vezette fel a bábot.

A Vas utcában Iványi Gábor volt éppen őrségben, a tömeg őt vastapssal üdvözölte, őrségének végén többen "köszönjük" skandálással ünnepelték. Előkerültek a már jól ismert rigmusok is, ilyen volt az "autonómiát", illetve a CEU-s tüntetések óta többször felhangzó "szabad ország, szabad egyetem" felkiáltás is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptember elsején foglalták el diákjai, akik az egyetem új, Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumának távozását követelik. Oktatóik sztrájkja október elsején kezdődhet meg, a kuratórium szerint jogellenesen.

A fenntartó részéről Lajos Tamás azt nyilatkozta, hogy már megvan az új helyszín az oktatásra és lesznek új tanáraik is. A hallgatók részéről Szurdi Panni a hvg.hu-nak szombaton azt irta, hogy velük erről semmilyen formában nem próbáltak egyeztetni. A hallgatók követeléseiket szeptember hatodikán egy élőlánccal vitték el a Parlamenthez, szeptember huszadikán pedig még 155 példányban egy biciklis felvonulással juttatták el oda.

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!