Kult hvg.hu 2020. szeptember. 13. 12:41

Grecsó Krisztián is őrt állt az SZFE-nél

Az író tériszonyos, mégis vállalta az őrszem feladatát.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Többek között Hernádi Judit, az On The Spot két műsorvezetője és Stohl András is őrt állt már a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának megcsorbítása ellen tiltakozó diákok molinója elé, s vasárnap így tett Grecsó Krisztián író is. Grecsó azzal a kommenttel tette ki az ezt dokumentáló fotót, hogy bizony a "tériszony is kezelhető".

Az SZFE hallgatói lassan két hete, hogy elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületét, szimbolikus tettükkel jelezvén, hogy nem kérnek a Vidnyánszky Attila vezette új kuratóriumból és az egyetem függetlenségét súlyosan megsértő törvényből.

A diákok, tanárok, valamint a hallgatókkal egyetértők azóta már túl vannak egy többezer embert megmozgató élőláncos tüntetésen, most vasárnap pedig demonstráció gyanánt oktatók, például Hajdu Szabolcs, Enyedi Ildikó, Ascher Tamás, Zsótér Sándor, Bagossy László tartanak az utcán alternatív tanórákat.  

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!