Kult hvg.hu 2020. szeptember. 09. 16:17

Bán János Vidnyászkyról: A hatalmi helyzet eltörte a tehetséggerincét

Bán János a színművészetinél történtekkel kapcsolatban úgy érzi, nem lesz katarzis, a tiltakozók elbuknak.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Egy aljas és undorító politikai támadásnak tartom – mondta Bán János, a Katona József Színház művésze a 24.hu-nak arra a kérdésére, hogy mi a véleménye arról, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül zajlik.

Bán úgy véli, sok mindent el lehet mondani az egyetemről, de azt, hogy nem folyik magas szintű oktatás, azt nem. Azt is hozzátette, magas szintű oktatás csak hozzáértő tanárok mellett lehetséges.

Arra a kérdésre, hogy Vidnyánszky Attila nem értene ahhoz, amit csinál, Bán azt mondta, nagyon tiszteli azt az úttörő munkát, amit Beregszászon vittek véghez, de úgy látja, a hatalmi helyzet megtöri a művész érzékenységét, és eltöri az illető tehetséggerincét. Vidnyászkyval kapcsolatban ezt érzi.

A Katona művésze szerint, ha a Színművészeti körüli ügyet egy színdarabként néznénk, akkor nem lesz katarzis, elbuknak.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan kategória a színművészetis oktatásban, mint a "nemzeti", Bán azt mondta, hogy nincs, ez marhaság, egy rosszul megfogalmazott PR.

Minden, ami itt történik nálunk, ezzel a nemzeti kommunikációs szlogennel az engem mélyen sért és megaláz. Nincs olyan, hogy nemzeti színházművészet, csak színházművészet van. Az én hivatásom alapköve, hogy felhívja a társadalmi anomáliákra az értő néző figyelmét.

Azt is hozzátette Vidnyánszkynál a Nemzeti Színházban vattázott 60 százalékos házak vannak. "Nem akar odamenni senki! Mitől menne oda boldogan?" Sértettséget, és súlyos identitászavart lát, és egy olyan súlyos szervilizmust, amit ő soha nem engedett meg magának.

Azt szoktam volt mondani, sokmindent nyaltam, de politikai segget soha!

Az SZFE szeptembertől alapítványi formában működik tovább. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen hetek óta tiltakozik az egyetem több munkatársa és a diákság, utóbbiak tárgyalni sem akarnak a kuratóriumi elnökkel.

Free SZFE
A sorozat további cikkei
karácsony 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról