Kult HVG 2019. április. 17. 13:51

Spiró György: A hülyeséghez könnyen alkalmazkodom

Az író Egyéni javaslat című új kötetének a születéséről beszélt a HVG-nek.

Az aktuálpolitika sohasem lelkesítette, mert elég fiatalon belátta, hogy normális földi halandó elől, mint amilyen ő is, elzárják a lényeges információkat, amelyek nélkül viszont nem lehet érvényes politikai ítéletet alkotni – mondta Spiró György a HVG-nek adott interjúban. Érdekli viszont a mentalitás, amely a döntéseket erősen befolyásolja: „Az, ami a fejekbe és a lelkekbe nemzedékről nemzedékre belekerül, és hosszú távon hat”.  

Spiró György beszélt arról is, hogy nem feltétlenül függ a kedélyállapotától, hogy mikor tud humorosat írni – így például attól sem, hogy a kultúrharcot szítók őt is tollhegyükre tűzték. „Aki exponálja magát, számíthat rá, támadni fogják. Már annyi mindenkit kell fenyegetniük, hogy alig férek fel a palettára. Tudok rossz kedélyállapotban lenni akkor is, ha a személyemben senki se bánt. A egész világ állapota rémisztő. Olyakor az antik végzetfelfogást is túl optimistának látom”.

Spiró úgy gondolja, hogy akinek van humora, az ne rejtse véka alá, mert másokon tud segíteni általa: „Az önirónia, aminek a hajlama szintén születési adottság, segít elviselni a kudarcokat meg a sikereket, és megakadályozza, hogy az ember reménytelenül belesüppedjen a saját bajaiba meg ellentmondásaiba.

Ami az új könyvét, az Egyéni javaslat című kötetet illeti, azt mondta: „A hülyeséghez könnyen alkalmazkodom, mert közel áll hozzám mindaz, amit ezekben az írásokban gúny tárgyává teszek.”

A teljes interjút az e heti HVG-ben olvashatja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Címkék
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról