Kult hvg.hu 2017. június. 22. 14:09

23 milliárdot kapott az Operaház, tetőfelújításra ez már nem elég

A HVG e heti számában Ókovács Szilveszter beszél arról, hogy milyen következményei vannak az Operaház felújítására kért magasabb állami támogatás megtagadásának, és arra is kitér, milyen feltételekkel pályázna újra a főigazgatói posztra.

"Jövőre a jelenlegi állami támogatás a bérekre sem volna elég, pedig az csak a kiadásaink fele. Majdnem akkora elhatározást várnánk a kabinettől, mint 2001-ben, amikor az első Orbán-kormány rendezte az Operaház helyzetét" – mondta el a HVG kérdésére Ókovács Szilveszter főigazgató.

Csak akkor pályázna újra a posztra, ha a költségvetést sikerül rendezni, de ez elég ambiciózus terv: 2001-ben a kormány megháromszorozta az Operaház támogatását.

A kollektív szerződés felbontása mellett az Operaház felújítására megítélt 23,2 milliárdos támogatásról is beszélt:

hvg.hu: Mi az, amire nem maradt pénz?

Ókovács Szilveszter: Például nem cseréljük ki a tető teljes bádogozását, csak ahol beázik. Az üzemi területek esztétikáján is lehet kompromisszumokat kötni. De az nem kérdés, hogy a gépészettel együtt megújulnak a közönségforgalmi terek, nagyobbak és kényelmesebbek lesznek a székek. Meg kell egyeznünk ezzel a céggel, mert az Operaház nem visel el többéves bezárást. Szétszéled a közönség, ha egy vagy több pályázati kör miatt három-négy évig nem nyitunk ki, ráadásul komoly kiadást jelentene „lélegeztetőgépen” tartani az Operaházat.

A teljes interjú Ókovács Szilveszterrel a HVG e heti számában olvasható.

Ókovács Szilveszter: Esküszöm, nem én fütyülök

A miniszterelnök kifejezetten szereti az operát, kéthavonta biztos megnéz egy-egy előadást a királyi páholyból. Az intézmény állami támogatásával nem elégedett a főigazgató, aki a Bazilikáig még ellát, de a Várig már nem. Leültünk végre tisztázni dolgainkat Ókovács Szilveszterrel. Miért ne maradjon videotéka az intézmény? Vagy szőnyegbolt? Miért béna a főigazgatói pályázat?

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.