Kult hvg.hu 2017. március. 12. 09:53

Háborúra készül a Skanzen

Az idén 50 éves Skanzen a nemzeti ünnepen bátor ifjakat vár, akik igazi huszárpróbának vethetik alá magukat.

Facebook
A méltó ünnepléshez mindenki megvarrhatja a saját kokárdáját, zászlóját, de készül korabeli ajándék, monogramos keszkenő, díszített mézeskalács is a hadba vonulóknak. Szólnak a katonabúcsúztató dalok, elsajátíthatók a különböző tájak verbunk táncai is. A megfelelő huszáröltözethez nem maradhat el a huszárcsákó és a fakard közös elkészítése sem. A látogatók ágyúgolyót fabrikálhatnak és elleshetik a kovácsmesterség fortélyait is. A huszártáborban a Történelmi Lovas Egyesület tart lovas díszbemutatót és huszárkiképzést, ahol a huszárok viseletét, fegyvereit, a paripák felszerelését is megismerhetik az érdeklődők. A Skanzen utcáin sétálva megelevenedik a reformkor, a látogatók a korabeli hajviseletnek megfelelően készíttethetik el frizurájukat, kávéházi hangulatba csöppenhetnek, valamint rendhagyó történelemórán vehetnek részt. Március 15-én a Skanzenbe ingyenes a belépés.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?