Kult Tóth Sándor 2015. november. 28. 12:40

Most érdemes elmenni Picasso városába

Egyedülálló kiállítást rendezett a spanyolországi Málaga idén megnyílt kulturális és művészeti központja, az El Centre Pompidou novemberben: a város éttermeinek séfjei olyan ehető műveiket mutatták be, amelyeket művészeti alkotások ihlettek. A látogatók ezúttal a tárlatot nemcsak megszemlélhették, de tetszés szerint választhattak közülük és elfogyaszthatták őket.

A 20. század egyik legjelentősebb avantgárd festőművésze, Pablo Picasso szülővárosában, az andalúziai Málagában épült fel és nyílt meg idén márciusban a párizsi Georges Pompidou Központ első fiókintézménye. A helyiek által népszerű nevén El Cubo névre keresztelt, valóban kocka alakú, kívül színes üvegpanelekkel fedett építmény hűen tükrözi a művész alkotói szellemiségét.

Ebben a kulturális közegben – amelynek figyelmet érdemlő a modern képzőművészeti gyűjteménye – rendezték meg az intézmény főtámogatója, a Cruzcampo Alapítvány kezdeményezésére a Málaga tudja mi a művészet (Málaga sabe de arte) című gasztronómiai kiállítást és hetet. A Cruzcampo Sörgyárhoz kötődő alapítvány, valamint több helyi múzeum karöltve a Pompidou Központtal azt ösztönözte, hogy a bemutatott harapnivalók, tapasok a képzőművészet, valamely művészeti alkotás, illetve művész inspirációja alapján szülessenek meg, illetve készüljenek el.

lahorademalaga.com

Az ötlet egy fordított változata annak, amikor a festőművészek vásznain jelennek meg ételcsendéletek, különböző gyümölcs-és ételkompozíciók. A legjobb málagai séfek örömmel tettek eleget a kihívásnak és vállalkoztak a feladatra, amely a képző- és konyhaművészet nagy találkozását jelentette számukra, s egymás kölcsönös népszerűsítését.

Az El Cubo látogatóinak érdeklődését méltán felkeltő kiállításon 20 séf szerepelt alkotásaival, olyan sikerrel, hogy máris többjük tervezi, felveszi étterme étlapjára az ehető műveket.

A séfek közül a teljesség igénye nélkül említi az El País Ivan Bravót, a Boutique Hostel Batik éttermének szakácsát, őt a holland Maurits Cornelis Escher metszetein ábrázolt formabontó geometrikus alakzatok sarkallták a polippal töltött kenyérgömbök kitalálására.

A népszerű málagai taberna, a Cantarrana – állítólag itt kínálják a legjobb tapasokat – szakácsnője, Ascension, Picasso Guernica című festményének hatására alkotta meg fűszeres mártással készített bikafarkas sült paprikáját.

hugozapata.es

A tengeri panorámát nyújtó kikötői étterem, a Kaleido séfje Andrés Romero különleges formában tálalta bélszín szeletkéit gombakrémmel körítve, a különböző gombák színei pasztellhatású színskálát adtak ki egy festőpalettán.

Míg Marian Teodor tapaskreációját a La Tranca tabernából, maga a málagai Pompidou Központ színes üvegpanel borítása – a francia konceptuális művész, Daniel Buren alkotása – inspirálta.

Ez a kreatív kiállítást csak egy kóstolóval együtt lehetett teljes, ezért a szemrevételezés után az El Cubo büféjében a látogatók a nekik legjobban tetsző tapasműveket egy pohár Cruzcampo sörrel kísérve három és fél euróért (cirka ezer forint) elfogyaszthatták, és tetszésük szerint haza is vihettek belőlük.

Sport Balizs Benedek 2024. december. 31. 20:00

Garantált a libabőr – ezek voltak az év legszebb magyar sportpillanatai

Utolsó másodperces magyar gólok az olimpián, a foci- és a kézilabda-Eb-n, a férfi párbajtőrözők aranytussal megnyert döntője, példátlan holtverseny női 1500 gyorson, a „semmiből jött” aranyérem taekwondóban és Milák Kristóf olimpiai bajnoki címet érő benyúlása. Csak néhány pillanat az év legszebb magyar sportsikereiből, amelyeket most képekkel és videókkal elevenítünk fel.