Kult hvg.hu 2013. június. 12. 10:40

Origo.hu: Orbán is benne van, hogy Alföldi színházat kapjon

Az Origo.hu értesülése szerint állandó fővárosi játszóhelyet adna a kormány a Nemzeti Színház éléről távozó Alföldi Róbertnek és társulatának.

Áprilisban Alföldi Róberttel egyeztetett Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter és Halász János kulturális államtitkár arról, hogy a Nemzeti Színház távozó igazgatója állandó fővárosi játszóhelyet kapna – írja szerdai cikkében az Origo.hu, hozzátéve, hogy Alföldi nyilatkozatai alapján az a lehetőség azóta elúszott, hogy már az őszi színházi évadot új helyen kezdje ő és a társulata. 

A kulturális államtitkárság azóta nem tárgyalt közvetlenül Alföldivel, de a szándék továbbra is él: a tavaly felszámolt Budapesti Kamaraszínház egy éve üresen álló Asbóth utcai Shure stúdióját, illetve Ericsson Stúdióját adnák Alföldiéknek – írja a lap, amelynek egy kormányzati szereplő azt mondta, hogy indulásként 100-150 millió forintot adnának a társulatnak az előadóhelyek felújítására és egyéb költségekre, de nem kizárt, hogy működésre is kapnának havonta egy bizonyos összeget.

Az Origo szerint Balog Zoltán erőforrás miniszter már tárgyalt róla a miniszterelnökkel, aki támogatja a kezdeményezést, bár hosszú távon az állami finanszírozás helyett inkább magánszínházi sorsot szánna az új helyszínen Alföldinek és társulatának, hasonlóan ahhoz, ahogy Németh Kristóf működteti a Játékszínt, amelyet tavaly októberben három színésztársával együtt megmentett a felszámolástól. A tárgyalásokat kormánypárti képviselők szerint ősszel kezdhetik újra a júliustól szabadúszó színházigazgatóval.

2013 júliusától Alföldi Róbert helyett Vidnyánszky Attila vezeti majd a Nemzeti Színházat, miután a 2012 őszén meghirdetett pályázaton utóbbi nyert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.