2009. augusztus. 06. 16:16 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. augusztus. 06. 16:45 Kult

Díjazzák a legjobb munkahelyi témájú dokumentumfilmet

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség első alkalommal támogatja az "Egészséges Munkahelyek Filmdíjat". A legjobb munkahelyi témát feldolgozó dokumentumfilm 8 ezer eurós pénzjutalomban részesül, és látható lesz az 52. Lipcsei Nemzetközi Dokumentum- és Animációs Filmek Fesztiválján.

"Az Európai Unióban évről évre milliók sérülnek meg vagy szereznek maradandó egészségkárosodást a munkahelyükön. Küldetésünk, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, a téma fontosságára" - mondta Jukka Takala, az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség igazgatója.

A versenyre olyan dokumentumfilmmel lehet jelentkezni, mely a munka változó világában dolgozó embereket mutatja be. Milyen pszichológiai és pszichoszociális következményei vannak a gazdaság alakulásának? Mi történik azokkal, akik nem tudnak lépést tartani a gyorsuló világgal? Hogyan befolyásolja a globalizáció a munkavállalók jogait? Mit tud kezdeni a világ az egyre több bevándorló munkással?  Ezek a kérdések szinte mindenkiben fölmerülnek.

A nyertes filmeket évente 1800 alkotásból választják ki. A fesztiválon nagy népszerűségnek örvendenek a magyar alkotások: 2000 óta majdnem minden évben díjaztak egy-egy hazai munkát is. Legnagyobb sikere a 2007-ben bemutatott Életvonal című filmnek volt, amely a legjobbaknak járó Arany Galamb díjat nyerte el.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökséget az Európai Unió hozta létre, hogy segítséget nyújtson a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén jelentkező információs igények kielégítésében. A Spanyolországban, bilbaói székhellyel működő Ügynökség célja, hogy a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kérdésekben érintettek közötti műszaki, tudományos és gazdasági információáramlás ösztönzésével javítsa az emberek munkavégzési körülményeit.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.