2006. január. 29. 09:07 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. április. 27. 12:06 Kult

Frankfurt dosszié

Októberben publikáltunk cikket a Frankfurti Könyvvásár hivatalos magyar pavilonjáról. A bírálat vihart kavart, s a reakciókból újabb cikkek születtek. Öszegyűjtöttük, hol is tartunk most.


Októberben publikáltunk cikket a Frankfurti Könyvvásár hivatalos magyar pavilonjáról. A helyszínen járt Lóránd Zsófia írása (Se koncepció, se dizájn) elég lesújtó képet festett jelenlétünkről a talán legnagyobb presztízsű könyvszakmai kiállításon. Elhatároztuk, folytatjuk a megkezdetteket, ezért újabb cikkben tértünk vissza a rendezés kérdéseire (A kis könyv), hiszen a dolog egyre inkább egy vita formáját öltötte.

Ebben a cikkben az első beszámoló néhány bíráló mondatára is reflektáltak a megszólalók, Budai Katalin (NKÖM) és Zentai Péter László (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése).  Minthogy a hvg.hu kultúra rovata igyekszik követni kulturális intézményrendszerünk helyzetét, s mert úgy éreztük, a történet összefüggésben van kultúránk külföldi reprezentációjának kérdésével is, az ide vonatkozó cikkeinket összegyűjtjük.

Már csak azért is, mert most az első bírálat írója, Lóránd Zsófia maga reflektál a "hivatalos" helyekről mondottakra (A Frankfurt-vita folytatódik; szerzői reflexió).

Az egyes cikkek között esetenként hosszú hetek telnek el, de mégis, úgy érezzük, egy kialakuló diskurzus részei lettek. Tehát szándékunk szerint: folytatása következik. Hiszen idén is lesz Frankfurti Könyvvásár. Addig is, a hvg.hu igyekszik teret adni az újabb reflexióknak.
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.