2005. február. 22. 15:42 MTI/hvg.hu Utolsó frissítés: 2005. február. 25. 16:33 Kult

Elhunyt Ákos Stefi táncdalénekesnő

Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Ákos Stefi táncdalénekesnő. Ákos Stefi - és a vele oly gyakran fellépő Holéczy zenekar -külön korszakot jelentettek a magyar könnyűzenében az ötvenes években.

Ekkor még dizőznek hívták az elegánsabb helyek énekesnőit, amikor még zenés presszókban, kerthelyiségekben táncoltak a fiatalok és kevésbé fiatalok, amikor még voltak lokálok, bárok és mulatók Budapesten.
   
Ákos Stefi nevéhez fűződik a Mariguana cha-cha-cha, az Úgy szeress, hogy sose múljon el, a Csoko-csoko, csokoládé és még sok tucatnyi sláger. A Mariguana cha-cha-cha napjainkban az Anima Sound System feldolgozásában lett újra népszerű - anélkül, hogy mai hallgatói akár tudták volna, ki is az eredeti előadó.
   
Az énekesnőről Szenes Iván dalszövegíróval beszélgetett az MTI munkatársa. "Ákos Stefi nagyon nagy sztár volt és olyan ember, aki mindig szeretetre vágyott. Sajnos, nem kapott elég szeretetet. Kitűnő előadó művész volt és óriási népszerűségnek örvendett. A Pest felé szökik a nyár és az Úgy szeress nagyon nagy közös slágereink voltak." - emlékezett vissza Szenes Iván. - "Az Úgy szeress újbóli eléneklése szinte drámai találkozás volt számára a múlttal, a jelenben."
   
Ákos Stefi segítette a pályán a fiatalokat: a Magyar Rádióban, amely a zeneakadémiai gyémántdiplomás énekesnő felvételeinek nagy részét rögzítette, hangképző tanárként is dolgozott.
   
Az énekesnő - sok más táncdalénekeshez hasonlóan - már nem tudott visszakapaszkodni a beatkorszak utáni könnyűzenei életbe. Az újabb generációk elfelejtették, de örökzöld slágereit minden korosztály dúdolja.
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.