2004. július. 29. 13:07 Utolsó frissítés: 2004. november. 22. 12:00 Kult

Stockholm Calling: svéd képzőművészek Pesten

A London Calling című egykori Clash-lemez címét kölcsönöztük a svéd képzőművészek budapesti bemutatkozását...

A London Calling című egykori Clash-lemez címét kölcsönöztük a svéd képzőművészek budapesti bemutatkozását beharangozó cikk elé. Nem más ez a tárlat, mint egy hívás: a nézőket arra hívja fel, hogy a számukra talán kevéssé ismerős skandináv kortárs kultúrát megismerjék, a művészeknek pedig egy párbeszéd-felhívás. A Local Calls elnevezésű svéd-magyar művészeti együttműködés személyes párbeszédet kíván teremteni Budapest és Göteborg között művészetről, a művészek szakmai, társadalmi szerepéről; a Budapest Galéria mostani kiállítása ebbe a diskurzusba illeszkedik. Ami azonban a nézőket inkább izgathatja: azért is érdekes mindez, mert a skandináv országok művészete az utóbbi évek kortárs művészeti sikertörténetét produkálta kiállításokon és nagy, nemzetközi biennálékon. Nem véletlenül, hiszen jók az ottani művészek. Másrészt viszont jó volt a promóciójuk is; ez utóbbit nem ártana idehaza is jobban megtanulni. Mindenesetre Benczúr Emese, Bukta Imre, Csörgő Attila, Deim Péter, El-Hassan Róza, Erdélyi Gábor és Imre Mariann nagy érdeklődéssel fogadott kiállítás keretében mutatkozott be tavaly ősszel Göteborgban. Most itt a viszonzás: Marie Bondeson, Lo Caidahl, Zsuzsanna Gilice, Lena Hansson, Peter Hefner, Fröydi Laszlo, Björn Perborg és Leo Pettersson kiállítása. A Svédületes! elvezésű svéd kulturális szezon keretében.

augusztus 5- szeptember 5.; Budapest Galéria Kiállítóháza; Bp.III. Lajos utca 158.
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.