Vállalkozás hvg.hu 2024. május. 22. 19:48

Idén már jóval alacsonyabb takarmányáraknak örülhetünk

Ez jelentősen befolyásolhatja a baromfihús árát is.

Idén jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak az állattartók – közölte az UBM mezőgazdasági cégcsoport. 

Az UBM jelentése szerint a tavalyi második félévben több tényező is kedvezően befolyásolta a haszonállat-takarmánykeverékek iránti keresletet, ezek közül is kiemelkedik az alapanyagok árának drasztikus zuhanása. Ennek következtében a takarmánygyártás alapanyagaként használt takarmánykukorica átlagos ára több mint 50 százalékkal, a takarmánybúza ára pedig mintegy 40 százalékkal esett vissza. 

Magyarországon április első hetében a takarmánybúzát 37 százalékkal alacsonyabb, 59,1 ezer forintos tonnánkénti áron, a takarmánykukoricát pedig 32 százalékkal kevesebbért, tonnánként 60 ezer forintért adták 2023 azonos időszakához képest.  

A cégcsoport szerint az alapanyagárak esésének köszönhetően az állattartók – akiknek a tavalyi év első félévéig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel kellett számolniuk – az idei évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak, ami azért is kiemelkedő jelentőségű, mert például a baromfiszektor költségeinek 65-70 százalékát a takarmányköltségek adják.

A tavalyi évben a takarmányok alapanyagárai normalizálódtak, és 2024-ben várhatóan sem lefelé, sem fölfelé nem fognak jelentősen elmozdulni a mostani szintekről.

Az UBM megállapította azt is, hogy kedvezőek a magyar takarmányipar kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedéssel a hazai takarmánygyártás volumene idén elérheti a 4 millió tonna körüli szintet.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?