Vállalkozás hvg.hu 2024. március. 27. 11:14

A kkv-k két számjegyű béremelésre készülnek egy felmérés szerint

Átlagosan 10 százalékos béremelésre számíthatnak a kkv-k dolgozói, és pozitívum, hogy a cégek háromnegyede nem készül leépítésekre.

Ismét nagyobb mértékű fizetésemelésre készül a kkv-szektor – derül ki a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi felméréséből. „Második negyedéve növekszik a tervezett fizetésemelés mértéke a cégeknél. Jelenleg

a vállalkozások 75 százaléka készül fizetésemelésre, átlagosan 10 százalékkal kaphatnak magasabb bért a szektor munkavállalói a következő egy év során.

További jó hír, hogy a foglalkoztatottság is stabil, a kkv-k túlnyomó többsége (74 százalék) ugyanis nem tervez változtatni munkavállalói létszámán, ami az elmúlt hét év második legmagasabb értéke” – tájékoztatott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing- és értékesítés vezetője.

Az alkalmazottak számát tekintve minden ágazatban minimum 70 százalék azon cégek aránya, amelyek a jelenlegi létszámmal számolnak az előttünk álló 12 hónapban, a tervezett fizetésemelés mértékét tekintve pedig nincs jelentős eltérés.

Az iparban és a kereskedelemben 9 százalékos, a szolgáltató szektorban az átlaggal megegyező mértékű (10 százalék), míg a mezőgazdaságban 11 százalékos béremelés várható a következő egy év során.

A létszámot tartani tervező cégek magas aránya pozitív fejlemény, ugyanis a munkanélküliségi ráta 2022 tavasza óta lassan, de lényegében folyamatosan nő. Idén év elejére elérte a 4,6 százalékot, ami magasnak tekinthető, utoljára 2020-ban, 2021 első hónapjaiban volt ekkora munkanélküliség Magyarországon.

Rég volt ekkora munkanélküliség Magyarországon

Folytatódik a munkanélküliségi ráta növekedése, immár elérte a 4,6 százalékot.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.