40 iskolában próbálták ki kísérletképpen a svéd modellt, a következő iskolaévben még több iskola csatlakozik. A gyerekek is szeretik a rendszert, és felére csökkent az ételmaradék mennyisége.
Kísérleti projektjének kedvező tapasztalatait látva általánossá tenné a svédasztalos iskolai étkeztetést a HunGast – közölte Páger Zsolt, a cég üzletfejlesztési igazgatója a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.
A szabadszedéses projekt 2023 tavaszán kezdődött 24 iskolában, miután a HunGast Svédországban járva tapasztalatokat gyűjtött az ottani szolgáltatóktól. A külföldön látottak alapján az iskolákban is jól működtethető a svédasztalos rendszer, a kezdeti tapasztalatok pedig hamar igazolták, hogy belföldön ugyancsak lehet létjogosultsága, sőt, talán ez hozhat valódi forradalmat a közétkeztetésben – fogalmazott a cég vezetője, hozzátéve:
szeptembertől a kezdeti 5 ezer iskolás után már 40 intézmény 12 ezer diákjára kiterjedően folytatódott a kísérleti projekt.
A HunGast pedig azóta is értékeli az eredményeket, és készül az újabb iskolák kiszolgálására.
A kezdeményezés egyik legjelentősebb eredménye, hogy az ételmaradék mennyisége majdnem a felére csökkent.
A svédasztalos étkeztetésben a gyermekeket meg lehet tanítani arra, hogy ne pazarolják az élelmiszert, mindig annyit szedjenek, amennyiből nem marad semmi. A visszajelzésekből ítélve ott a legsikeresebb a rendszer, ahol a pedagógusok segítenek a szemléletformálásban. Erre nagy szükség is lenne, hiszen Magyarországon a közétkeztetésben az étel 27 százalékából lesz hulladék, vagyis az évi 200 ezer tonnából több mint 50 ezer tonna – hangsúlyozta Páger Zsolt.
Laczkó Gábor, a kísérleti projektben részt vevő budapesti Németh Imre Általános Iskola intézményvezetője új nevelési lehetőségnek tekinti a svédasztalos rendszer bevezetését.
A gyerekek korábban ugyanazt az adagot kapták, ha akarták, ha nem, ehhez képest a svédasztal nem csupán szabad választást enged nekik, de számos képességüket is fejleszti
– tette hozzá.
A HunGast kommunikációs igazgatója közölte: az eddigi megkeresések alapján a következő tanévben újabb iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, így
a következő tanévben az eddigi kétszeresére, 24-25 ezerre nőhet a svédasztalos étkeztetésben részesülő diákok száma.
Enyedi Csaba a sajtótájékoztatón kifejtette: a svédországi tapasztalatokat nem pusztán lemásolva honosították meg a magyarországi iskolákban, törekedtek arra, hogy az itteni szokásokhoz igazítsák a külföldi mintát. Az új tálalási rendszernek már kezdetben is nagy sikere volt, a gyermekek örültek neki, hogy kóstolóra is van lehetőség. Csupán annyit kérnek tőlük cserébe, hogy lehetőleg üresen vigyék vissza a tányérjukat.