Vállalkozás hvg.hu 2021. november. 19. 07:30

Áremelést fontolgatnak a kereskedelmi pálinkafőzdék

Drágultak egyes gyümölcsök, és emelkednek a kereskedelmi pálinkafőzdék egyéb költségei is. Áremelést fontolgatnak, de visszatartja őket, hogy a járvány miatt bezuhant piacot is újra kell indítani.

Áremelésre kényszerülhetnek a kereskedelmi pálinkafőzdék – írj a Világgazdaság. Az okok összetettek, idén ismét elfagyott a barack, így drága legalábbis ez a gyümölcs, de magasak az inflációs költségek is. A piac azonban nem biztos, hogy elbírná az emelést, és az is visszatartja ettől a kereskedelemi pálinkafőzőket, hogy szeretnék újraindítani a Covid-járvány miatt bezuhant piacot.

A lapnak erről a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke beszélt, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a velük szemben adómentességet élvező magánfőzők közül vannak, akik nem tartják be a szabályokat, és tudomása van olyan vendéglátóipari egységekről, ahol a kereskedelmi főzdétől beszerzett pálinkásüvegeket kiürülésük után magánfőzők által készített itallal töltik föl.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.