Vállalkozás hvg.hu 2021. május. 04. 20:22

Közel félmilliárd forintból lesz "intelligens buborékrendszere” az úszó-Eb-nek

Nem egy sima egészségügyi, hanem egy komplex járványügyi szolgáltatásról van szó.

Már le is zavarták a G7 szerint azt a közbeszerzést, amelyet a tavalyról idénre halasztott budapesti úszó, műugró, műúszó és nyílt vízi úszó Európa-bajnokságot védő „intelligens buborékrendszer” megvalósítása miatt írtak ki.

A Nemzeti Sportügynökség által kiírt feladatot a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) szakemberei láthatják el. Az eljárás dokumentációja alapján a komplex szolgáltatáscsomag összesen közel félmilliárd forintba kerül.

A buborékrendszer lényege, hogy a különböző versenyhelyszínekre csak azok léphetnek be, akik igazoltan nem fertőzöttek, a résztvevők pedig csak egymással, illetve a szervezőkkel, stábtagokkal érintkezhetnek. “Tehát a verseny idejére egy képzeletbeli buborékkal választják el a rendezvényt és annak minden résztvevőjét a külvilágtól” – írta a G7.

A portál megjegyzi, hogy egy ilyen rendszert – különösen egy ekkora rendezvényen – valószínűleg nem tud akárki működtetni, a SOTE szakembereinek azonban már van benne tapasztalata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.