Vállalkozás hvg.hu 2021. május. 04. 14:05

Spirit FM programigazgató: Az egész klubrádiós ügy politikai színezetétől elhatárolódunk

Az ATV reagált a Klubrádió frekvenciájának ügyére és a meghirdetett bojkottokra. Korvin Tibor szerint már régóta szerettek volna egy nagyobb, budapesti elérésű frekvenciát, végül ez a 92,9-es lett.

 Semmivel sem lenne jobb helyzetben a Klubrádió, ha nem szólalnak meg a frekvencián

– mondta Korvin Tibor a Spirit FM programigazgatója a Heteknek azzal kapcsolatban, hogy a Klubrádió közleményben bírálta a Spirit FM-et, amiért az "rablott jószágot foglal el", amivel "véglegessé tette az elnémításukat". Nem sokkal később Tamás Gáspár Miklós bojkottot hirdetett a teljes ATV csoport ellen, majd Hadházy Ákos jelentette be, hogy amíg a Klubrádió helyzete nem rendeződik, nem fogadja el a csatorna meghívásait.

Korvin szerint, olyan, hogy Klubrádió frekvenciája, vagy éppen Spirit FM frekvenciája, nem létezik. „A rádiós sugárzási jogosultságok kiosztása mindig is állami monopólium volt, amelyről a parlament által felhatalmazott testület dönt. Minden rádiócsatorna kvázi "albérlőként" használja az adott frekvenciát, amelyet lejárat után a hatóság vagy meghosszabbít, szabálysértés esetén azonban el is veheti a jogosultságot. Attól, hogy egy rádió éveken keresztül használ egy frekvenciát, attól nem fogja tulajdonolni azt, így a Klubrádió sem” – mondta.

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

Megkapja jutalmát a helyezkedő szolga, és még prédikálhat is a konc felett. Vélemény.

A frekcvencia ideiglenes megszerzését azzal magyarázta Korvin, hogy már az indulásukkor is céljuk volt a 87.6-os korlátozott elérésű, kerületi frekvenciáról lehetőleg egy egész Budapestet lefedő, nagyobb elérésű frekvenciára váltsanak.

Korvin szerint a stratégiájuk az volt, hogy beadnak pályázatokat, és valamelyik előbb-utóbb össze fog jönni.

Végül ez a 92.9-es frekvencia lett, de semmilyen tudomásom nincs arról, hogy emögött a döntés mögött politikai elhatározás lett volna. Mi egy Médiatanács által kiírt pályázaton indultunk el, amiből ugyan kizártak minket, de ideiglenes frekvenciahasználati engedéllyel meg tudtunk szólalni. Az egész klubrádiós ügy politikai színezetétől elhatárolódunk, nem is vettünk abban részt semmilyen módon

– mondta a programigazgató.

Tamás Gáspár Miklós a felhívásában azt kérte az ATV csoportnál dolgozó újságírók és más munkatársaknak, hogy lehetőleg mondjanak föl. Erről Korvin Tibor azt mondta, hogy egy kolléga részéről sem érkezett hozzá ilyen megkeresés.

Az ATV bojkottjára szólít fel Tamás Gáspár Miklós

A filozófus szerint megbocsáthatatlan, hogy a csatorna együttműködik az "antidemokratikus kormánnyal".

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2020. szeptember 11-én jelentette be, hogy elutasította a Klubrádió kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH hiányos adatszolgáltatásra hivatkozott. Érvényes frekvencia nélkül a csatorna február 15. óta már nem sugároz, csak interneten hallgatható.

Az NMHH idén április 6-án közölte, hogy ideiglenes jellegű kereskedelmi szerződés köt a Közösségi Rádiózásért Egyesülettel a Budapest 92,9 MHz-es frekvenciájára vonatkozóan, a döntés értelmében a szolgáltató május 3. és október 29. között a Spirit FM néven hallható szolgáltatását sugározza majd. Korábban az egyesület is indult a 92,9 MHz-re kiírt pályázaton, amelyről azonban kizárták. Amikor a Klubrádió adását lekapcsolták, a frekvencia üres maradt, a vezetőség azonban úgy határozott, hogy ideiglenes használatra vonatkozó kérelmet nyújtanak be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról