Egyedül az üzemi konyhák úszták meg kisebb forgalomkieséssel a járványügyi korlátozásokat.
Az elmúlt három hónapban a piacuk felét tudták megmenteni a vendéglősök – írja a Blokkk.com.
A január havi statisztikában a kasszaforgalom adatai szerint 48,5 százalékos a visszaesés a vendéglátás egészét nézve a tavalyi évhez képest. Ezen belül a kereskedelmi (a hagyományos) vendéglátás visszaesése 53,3 százalék, a munkahelyi vendéglátásé (üzemi konyha) pedig 9,9 százalék.
A cikk szerint a vendéglátósok reménykednek a mielőbbi nyitásban, ami elsőként a teraszozást jelentheti, a belső tér zárva tartása mellett. A tavalyi év tapasztalatai arra utalnak, ez a feléről a harmadára mérsékelheti a kiesést.
A foglalkoztatási adatok szerint a vendéglátásban és a szállodaiparban 2020 utolsó negyedévében 167 ezren dolgoztak, a 2019-es 188 ezer fővel szemben. Ezen belül az alkalmazottak száma 166 ezerről 149 ezerre esett vissza.
A vendéglátóhelyek tavaly november 10 óta vannak zárva, csak elvitelre, illetve házhoz szállítással lehet kiszolgálni a vásárlókat.
* * * Támogatott hitel vállalkozások számára
A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.