Vállalkozás hvg.hu 2021. február. 27. 08:45

Galgóczi Ágnes: Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat

Az NNK főosztályvezetője szerint az iskolákat is teljesen online oktatásra kellene átállítani, hogy hatékonyabban lehessen megakadályozni a járvány terjedését.

A járvány jelenlegi szakaszában indokolt lenne az üzletek nyitvatartását korlátozni a létfontosságú szolgáltatásokra – nyilatkozta a HírTv műsorában Galgóczi Ágnes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője szerint meg kellene fontolni, hogy egy kéthetes periódusra csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva. Ezt az is indokolja – tette hozzá a műsorban –, hogy a plázák találkozópontok, így annak ellenére, hogy hordják a maszkot és tisztítják a kezüket, ez mégis tömeges gyülekezési lehetőség, amely a fertőzés terjedését segítheti.

Kiemelte: egy rövid idejű lezárás is segíthet megakadályozni a járvány terjedését.

A műsorban kérdezték az iskolák esetleges lezárásáról is. Ezzel kapcsolatban elmondta: mivel az iskolákban is terjed a fertőzés, itt is megfontolandó, hogy egy rövid időre a teljes általános iskolai oktatás online oktatásra álljon át. A rövid idő szerinte egy kéthetes periódus lehet, amikor az oltásokkal gyorsan tudnának haladni.

Az esetszámokkal kapcsolatban annyit mondott, ezeknek az alakulása attól függhet, milyen védőintézkedéseket vezetnek be, illetve milyen tempóban haladnak a védőoltások beadásával. Az pedig mindenkinek egyéni felelőssége, hogy betartja-e az intézkedéseket: fegyelmezettnek kell lennünk a következő időszakban, hogy megakadályozzuk a robbanásszerű terjedést. A szakember szerint ettől még a szabadba ki lehet menni, de szűk családi körben.

Galgóczi Ágnes a vírus dél-afrikai mutációjával kapcsolatban elmondta: olyan embernél fedezték fel, aki nem járt külföldön, ez arra utal, hogy másnál is jelen van Magyarországon ez a variáns. Ennek a mutánsnak az a különösen rossz tulajdonsága, hogy a védőoltások is kevésbé hatékonyak vele szemben, ráadásul képes megfertőzni olyanokat is, akik már átestek az új koronavírus okozta megbetegedésen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.