Vállalkozás Kovács Gábor 2020. december. 08. 11:27

Ha még nem rendelte meg a karácsonyi ajándékát, pár dologra figyeljen

Csomagapokalipszis valószínűleg nem lesz decemberben, de arra ne számítson senki, hogy a karácsony előtti utolsó pillanatokban (héten) lesz még értelme akár plüss Baby Yodát, akár krumplit és ásványvizet rendelni. Esetleg személyes átvétellel.

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

A tömött boltokban vásárlás alternatívájaként mégiscsak javasolta „az internetes vásárlásnak a meggondolási lehetőségét” Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Kérdés, hogy a duplán nehezített pályán (a szokásos év végi zsúfoltság és a szokatlan járványhelyzet) valóban jó lehetőség-e a netes rendelés?

Legalábbis meggondolásra két dolgot fontos szem előtt tartani:

  • Aki bármit rendelni, vagy küldeni akar karácsonyra, az minél előbb tegye meg, a legjobb, ha már meg is tette. Az utolsó pillanatban (az utolsó héten) jó eséllyel már biztosan késő lesz.
  • Nem érdemes mindent egy lapra feltenni – úgy általában sem, de különösen nem, ha az a lap házhoz szállítással érkezne.

A karácsony előtti hetet el lehet felejteni

A Magyar Postánál arra számítanak, hogy a következő hetekben is nagy lesz a csomagok mennyisége, egyre többen fognak rendelni, vagy csomagot feladni. Javasolják, hogy a rendelés véglegesítése előtt alaposan nézzék meg, pontos-e a címzés, figyeljék, hogy a webáruház milyen szállítási időt vállal, illetve mi az az utolsó időpont a rendelésre, amikor garantálják a csomag karácsony előtti érkezését.

Fontos, hogy oda rendeljék a csomagot, ahol valóban át tudják venni, és ha feladni szeretnének, akkor azt legkésőbb december 18-ig tegyék meg, ne halogassák – figyelmeztet a Posta a hvg.hu-nak adott tájékoztatásában.

November második felétől átlagban kétszer akkora a beérkező csomagmennyiség, mint egy nyári napon jellemző. 2020-ban azonban a normál megugrást alaposan túlszárnyalta a novemberi belföldi csomagforgalom, közel 30 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A fokozott forgalom – a tapasztalatok szerint - karácsonyig kitart. A Posta összességében az év egészére mintegy 20 százalékos volumenemelkedést vár.

Az átvételi módokban a Posta egyelőre a megszokottól minimális eltérést tapasztal. Jellemzően a csomagok ötödét kérik fixpontra a vásárlók, a háznál kézbesítés pedig 80 százalékos arányú. A tavaszi veszélyhelyzeti időszakban megnőtt a háznál kézbesítési arány, és ezzel együtt a kézbesítési sikeresség is, mivel a legtöbben otthon voltak.

A nemzetközi online rendelések esetében egyre kevésbé kiszámítható a küldemények megérkezése. Ennek oka egyrészt, hogy jóval kevesebb a repülőjárat, másrészt vannak olyan országok, ahol a járvány miatt részleges lezárások vannak. A Magyar Posta rendszeresen frissíti azon országok listáját, ahová a csomagok feladása aktuálisan lehetséges, érdemes nemzetközi csomagfeladás előtt ezt a listát átböngészni.

A futárszolgálatokat megedzette a járvány

A Postához hasonlóan látja a helyzetet a gyaníthatóan legnagyobb hazai webshop, az Emag-Edigital. Az Edigitalnál a tavalyihoz képest 20 százalékkal több rendelésre számítanak. Eredetileg 10 százalékos forgalomnövekedéssel számoltak idénre, de a novemberi és az elmúlt hetek adatai alapján meglehet a duplája is. A járványhelyzet miatt sokan előrehozták a tartós használati cikkek beszerzését (például a tévé, a laptop vagy a mosógép).

A testvérmárkánál, az Emagnál még nagyobb növekedésre számítanak: a rendelések számát tekintve tavalyhoz képest nagyjából 45 százalékos bővülést várnak, amely a forgalmat tekintve 30 százalék növekedést hozhat.

Az Edigitalnál idén karácsonykor arra számítanak, hogy a rendelések 55 százalékát veszik majd át szaküzletben, 5 százalékot vesznek át a cég saját, Easybox nevű csomagautomata-hálózatában, más csomagautomatában vagy egyéb csomagponton, a házhoz szállítás aránya pedig 40 százalék lesz. Az Emag esetében a házhoz szállítás dominál majd (80–85 százalék), míg az Easybox csomagautomatás, üzletbeli, illetve átvételi pontos rendelések aránya várhatóan 10–15 százalék lesz.

A karácsonyi rohamra a cég ideiglenes munkaerő alkalmazásával készül fel az üzletekben és a raktárakban.

A futárszolgálatok az eddigi tapasztalataik alapján és vélhetően a Covid-hatásnak köszönhetően jóval felkészültebbek ebben az évben, ezért a szokásos év véginél jóval kevesebb kellemetlenségre számítanak idén. Ettől függetlenül azt javasolják, mindenki minél előbb szerezze be a karácsonyi ajándékokat. A konkrét szállítási információkról pedig mindig tájékozódjanak a weboldalról, minden termékoldalon pontosan feltüntetik, hogy az adott termék hol található készletesen és várhatóan mennyi idő alatt érkezik meg a vásárlóhoz.

A legpesszimistább várakozásnál is rosszabb, ahogy a magyar boltok forgalma visszaesett

Az egy évvel korábbihoz képest 1,9 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. A műszaki cikkeket és a használt cikkeket árusító üzletekben, a ruhaboltokban, valamint a benzinkutakon mértek óriási zuhanást, de az élelmiszerüzleteken kívül sehol nem volt növekedés.


A házhoz szállítás necces lesz, a személyes átvétel működhet

A magyar online kiskereskedelemben eddig nem képviselt nagy szeletet a napi használati cikkek és élelmiszerek forgalma, azonban a járvány miatt ilyeneket is egyre többen rendelnek házhoz. A Tescónál arra számítanak, hogy a tavalyi rendelésszámot akár meg is duplázhatják, igaz ehhez az is hozzá tartozik, hogy a tavalyinál már sokkal több helyszínen érhető el a szolgáltatás.

Az őszi időszakhoz képest körülbelül 30–40 százalékkal növekszik meg a virtuális kosarakba bepakolt termékek száma és a rendelésszám is – állítja a Tesco. A helyzetet jól jellemzi, hogy már most, december elején nyitva vannak a kiszállítási időpontok december 23-ig. Annak, aki esetleg az adott napra nem tud foglalni, a Tesco a Click&Collect átvételi pontokat javasolja.

A Sparnál szintén azt javasolják, aki rendelni akar, az jó előre tervezze meg, mire lesz szüksége – az Interspar áruházak közelében lakóknak pedig a személyes átvételt ajánlják.

Jó hír, hogy míg tavasszal érezhető volt a pánikvásárlás, úgy most hasonlót nem tapasztalnak, a kiválasztott termékek típusában és mennyiségében nincs jelentős változás a korábbiakhoz képest. A Tescónál továbbra is az alapvető élelmiszerek, babaápolási termékek, nehezebb termékek, például ásványvíz, állateledel és a frissáru tartoznak a legnépszerűbbek termékkörbe.

Karácsony 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról