Vállalkozás hvg.hu 2020. október. 19. 12:58

Az OTP beperelte Horvátországot

Az OTP Bank azt állítja, hogy a horvátországi leánybankját 224 millió kunás veszteség érte egy 2015-ös jogszabály miatt.

Az OTP Bank Nyrt. nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen.

Az OTP – saját oldalán közzétett – álláspontja szerint Horvátország megsértette a Magyarország és Horvátország között fennálló beruházásvédelmi egyezményt a deviza- és devizaalapú lakossági hitelek kötelező átváltásának előírásával.

A közleményben azt írják, hogy az OTP Bank Nyrt. horvátországi leánybankját 224 millió horvát kuna (kb. 10 milliárd 778 millió forint) összegűre becsült veszteség érte egy horvát jogi szabályozás miatt. A 2015-ös előírás szerint a svájci frankban vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra vagy euróalapúra átváltani

a folyósításkori árfolyamon és kamatozással.

Vagyis a horvát rendszer eltért a magyartól, hiszen itt egy később meghatározott árfolyam volt a devizahitelek forintosításának az alapja.

Bár az elszenvedett veszteséget az OTP Csoport már elkönyvelte, a tárgyalásos úton való rendezésről, illetve az összeg jogi úton való visszaköveteléséről nem mondott le. A közlemény szerint a részvényesek, a befektetők és más érintettek érdekeinek védelme miatt vált szükségessé a választottbírósági eljárás megindítása.

Nem ez az első ügy, amelyet egy magyar cég indít Horvátország ellen az ICSID-nél. A MOL Hernádi Zsolt elnök elleni büntetőeljárás miatt tett feljelentést a washingtoni székhelyű szervezetnél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról