Vállalkozás hvg.hu 2020. október. 13. 15:53

NER-közelbe került a Rubicon is

A legnagyobb történelmi ismeretterjesztő magazin teljes archívuma egy januárban bejegyeztetett kft.-hez került.

A Mandiner-főszerkesztő és Mathias Corvinus Collegium-főigazgató Szalai Zoltán 70 millió forintért vásárolta meg a legnagyobb hazai történelmi ismeretterjesztő lap teljes archívumát, így részben magát a Rubicon brandet is. 

A Válasz Online szerint a Rubicon Intézet a Bethlen Gábor Alapkezelő 300 millió forintos támogatásával kezdheti meg működését, közleményükben pedig azt ígérik, pártatlan, szakmai szemszögből tanulmányozzák a magyar történelmet.

Máté Péter

A Szalai által idén januárban bejegyeztetett és egy személyben tulajdonolt Rubicon Intézet Nonprofit Kft. birtokolja így a nagyjából 2750 db cikkből álló Rubicon Tudástár felhasználási jogait, tehát a lap teljes archívumát. Ez a mostani állás szerint nem azt jelenti, hogy magát a lapot is birtokolja: annak megjelentetésére továbbra is a Rácz Árpád által önállóan képviselt Rubicon-Ház Kft. jogosult.

Az újság megkeresésére Rácz azt mondta, hiába az új tulajdonos, az intézet teljes szakmai programját ő irányítja majd, és az ugyanolyan szellemiségben fog működni, mint az újságja.

Az intézet színes társasággal indul, amni alapján egyáltalán nem lehet kifejezetten kormányközeliséggel vádolni, de páran mégsem vállalták be az oda igazolást: van, aki szerint csak a szintén a Mathias Corvinus Collegium környékére került Libri-Bookline Csoporthoz hasonlóan egy jó brand körön belül kerüléséről van szó, egy másik megszólaló viszont úgy gondolja, a Rubicon Intézetből lehet a “késsel-villával evő Magyarságkutató Intézet”.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.