Vállalkozás hvg.hu 2020. szeptember. 30. 16:57

Így alakul át a magyar agrárpiac: jön Mészáros, ráígér, és viszi

Sok pulyka vajon legyőzheti Csányi Sándort? Mészáros Lőrinc rámenős ajánlatokkal igyekszik a márkás termékek piacára is kilépni agrárbirodalmával.

Szintet léptek a Mészáros Lőrinc agrárbirodalmát összefogó Talentis Agro Zrt.-nél: megveszik az országban évente vágóhídra kerülő 3,7 millió pulyka 40 százalékát, 40 ezer tonna húst feldolgozó, egyben a legtöbb magyar pulykaterméket exportáló, három évtizedes múltú Gallicoopot.

Mint azt a felcsúti milliárdos üzleteinél már megszokhattuk, ez az ügylet sem átlátható. A Gallicoopot ugyanis nem az elvben erre a célra alapított holdingcég, hanem három magántőkealap vásárolja meg. És hiába látszik a Gallicoop élére kinevezett új vezetők és az alapkezelők létéből, hogy végső soron Mészáros lesz az úr, ezt ő nem vállalja fel nyíltan. A felvilágosítás helyett a Mészáros-csoport sajtórészlege a HVG érdeklődésére ezzel hárított: „mivel a magántőkealapok által kezelt befektetési jegyek tulajdonosai nem ismertek a nyilvánosság előtt, így azokra nincs rálátásunk, információkat adni nem tudunk”.

A magyar agrárszektorban rohamtempóban nő fel Csányi Sándor mellé Mészáros, izmos külföldi befektetők híján pedig kettejükön kívül nincs is más, aki nagyban tudna vásárolni. A HVG úgy tudja,

a Gallicoop főtulajdonosával is tárgyalásokat folytatott Csányi – aztán jött Mészáros, ráígért, és elvitte.

A magyar agrárpiac újraosztásáról bővebben a HVG csütörtökön megjelenő számában és a hvg360-on olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.