Vállalkozás hvg.hu 2020. augusztus. 18. 11:30

Az egykori államtitkár és volt III/II-es tiszt cégével szerződött a főváros vagyonkezelője

Őrzés-védelemmel kapcsolatos munkát lát majd el Tasnádi László cége.

Nyolc ajánlattevő közül kellett kiválasztania a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt.-nek, hogy melyik céggel köt szerződést az ingatlanjainak őrzés-védelmére. A győztes az Mfor.hu szerint az ESG Holding Zrt.-t és a Novum Guard Kft. lett, amely 420 millió forintos ajánlatot adott.

Az ESG tulajdonosa a BLK Corporation Kft. nevű cégen keresztül Tasnádi László, Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkára, volt III/II-es operatív tiszt.

Az Mfor megjegyzi, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanjainak védelmére kiírt közbeszerzést is Tasnádi nyerte egy évvel korábban egy 12 milliárd forintos ajánlattal. A konzorciumnak tagja volt a most is nyertes Novum Guard, illetve az a Civil Biztonsági Zrt. is, amely korábban Pintér tulajdonában volt, és ahol Tasnádi vezérigazgatói posztot töltött be.

A Novum Guard viszonylag fiatal cég, 2015-ben alakult, de igazán 2019-ben lódult meg a szekere, miután a Civil és az ESG mellett ez is nyert a MÁV vagyonvédelmi közbeszerzésén 2019-ben.

A cikkben arról is írnak, hogy nem ez az első, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat Tasnádi László cégével szerződik: tavaly decemberben a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága 1,2 milliárd forintos szerződést kötött az ESG Holdinggal a Bosnyák téri, a Vámház körúti és a Rákóczi téri csarnok őrzésére. Egy városházi forrás ezt azzal magyarázta akkor a Népszavának, hogy a piacokra kiírt őrzési tender már a választások előtt lefutott volt:

az ajánlatok formailag rendben voltak, minden megfelelt a közbeszerzési szabályoknak, így az új fővárosi vezetés csak súlyos büntetés árán léphetett volna vissza.

A mostani pályázaton egyébként a Civil és az MSZP-közeliként emlegetett In-Kal Zrt. is indult, de ezeket az ajánlatokat az aránytalanul alacsony ár miatt érvénytelenítették. A pályázók között ott volt még a T.O.M. Controll is, amely tavaly 6,9 milliárd forintos árbevétellel zárta az évet, a Népszava pedig azt írta róla, hogy a Fővárosi Főügyészség 2018-ban költségvetési csalás miatt vádat emelt a cég vezetői ellen.

Egy Karácsony-közeli forrás arról is beszélt az Mfornak, hogy egy esetleges kormányváltás után is nagy problémát jelenthet, mit kezdjenek azzal a helyzettel,

ha a közbeszerzéseken NER-közeli cégek adják majd a legjobb ajánlatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!