Vállalkozás hvg.hu 2020. május. 27. 12:05

Igazi aranybányát túrt ki magának Mészáros Lőrinc a szemétdombon

Sok milliárd forintot termelhet az Envirotis Holding.

Mészáros Lőrinc Status Next Környezetvédelmi Magántőkealapja április 20-án jutott hozzá az Envirotis Holdinghoz, az ország egyik jelentős hulladékgazdálkodó cégcsoportjához. Nem sokkal később, május 7-én arra kapott engedélyt, hogy az almásfüzitői tározókban évtizedek alatt felhalmozott több millió tonna vörösiszapot rekultiválja. A fővárosi hulladékégető pernyéjét és a csatornázási művek szennyvíziszapját is felhasználják az almásfüzitői vörösiszapot fedő talaj létrehozásához.

A negyvenéves múltra visszatekintő tatai vállalatcsoport eddig egyetlen tulajdonoshoz, a most 74 éves Fülöp Lászlóhoz kötődött. A cégvezetőket azonban egyik napról a másikra lapátra tették. Az igazgatóság helyett egyszemélyi vezetés érkezett, méghozzá egy olyan szakember személyében, akinek – bár hasonló pozíciót még nem töltött be – jónak tűnik a pedigréje.

A most 41 éves Czeglédi Andor egy évtizede még a Simicska Lajoshoz kötődő Közgép építésvezetőjeként irányította a csornai és a farádi szemétdomb megszüntetését: uniós pénzből szigetelt helyre hordták át a hulladékot, a területet pedig füvesítették, fásították. A Közgép nevének felbukkanása mindenesetre nem új a cégcsoport életében. Ahogy azt annak idején Ferenczi Krisztina tényfeltáró újságíró a Népszabadságban megírta, a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófa után szerteágazó céges összefonódások tették lehetővé, hogy a Közgép a tataiakra támaszkodva kapja meg az állami megbízást a kármentesítésre.

Tovább részletek az e heti HVG-ben.

HVG
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?