2019. november. 27. 17:30 hvg.hu Utolsó frissítés: 2019. november. 27. 17:38 Vállalkozás

Banális okból kerül ki a Michelin-kalauzból a világ egyik legjobb éttereme

Hiába tartják a világ talán legjobb szusikészítőjének a 94 éves Jiro Onót, három Michelin-csillagos étterme lekerül az ajánlottak listájából.

A Dzsiro Szukijabasi nevű étterem legfőbb gondja, hogy mindössze tíz szék található benne. Bár az elmúlt években így is vígan működtek, az utóbbi időben annyi foglalás érkezett hozzájuk, hogy végül úgy döntöttek, nem fogadnak többet. Így ma csak azok juthatnak ott ételhez, akik egy luxushotelből foglalnak asztalt, vagy korán reggel odamennek, és leteszik a fejenként 40 ezer jennyi, azaz mai árfolyamon 112 ezer forintnyi foglalót.

Ez viszont szembement a Michelin-kalauz összeállítási elveivel, ahol elvárják, hogy bárki számára elérhetőek legyenek az értékelt ételek. Ugyanakkor az étterem a csillagait megtarthatta, mindössze a könyvbe nem került be – írja a Sky News.

Idén egy másik tokiói étterem, a Szusi Szajtó is hasonló okokból bukta a megjelenést. A japán fővárosnak annyira mégsem kell szomorkodnia, hiszen még így is ott működik a világ legtöbb Michelin-csillagos étterme, 226. Közülük 11 büszkélkedhet 3 csillaggal.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.