Vállalkozás MTI 2019. június. 16. 18:54

Tragédia Cognacban: leégett egy 2500 hektoliteres szeszraktár

Nem tudták megmondani, mennyi szesz volt az épületben, de még a tűz eloltása után is folyt a raktárból.

Tűzvész pusztított a délnyugat-franciaországi Charente megye egyik borgazdaságában, a Baignes-Sainte-Radegonde falunál található pincészetben leégett egy 2500 hektoliteres konyakraktár.

A tűz szombat délelőtt tört ki, délutánra sikerült a lángokat megfékeznie a hetven tűzoltónak, személyi sérülés nem történt.

A tűz a napelemes panelekben ütött ki, és átterjedt egy 200 négyzetméteres alkoholraktárra, a választófal túloldalán álló lakóházra és egy silóra, összesen 1000 négyzetméternyi területre - közölte David Bardin, a megyei tűzoltóság századosa. Sikerült megvédeni a lángoktól egy szomszédos lepárlót, amelyben mintegy 350 hektoliter alkohol volt, továbbá tucatnyi mezőgazdasági gépet" - tette hozzá.

A tűzoltók egész éjjel felügyelték a helyszínt, mert este még folyt az alkohol a 2500 hektoliteres kapacitású raktárból. Azt nem tudták megmondani, mennyi szesz volt pontosan az épületben.

A konyak 40 fokos égetett szesz, így nagyon gyúlékony. Cognac térségében ritkák a szeszpárlókban és raktárakban keletkezett tűzesetek - a 2000-as évek eleje óta mintegy húsz ilyen eset fordult elő -, de nagyon veszélyesek, mert nagyon nagy hőt bocsátanak ki és kicsi a füstjük, a kék lángok alig láthatók. Az érlelés közben felgyülemlett alkoholgőz is kigyulladhat a helyiségek felső részében.

Cognac régió Európa legnagyobb égetettszesz-tároló térsége. Mintegy 550 ezer hektoliter szeszt termelnek és érlelnek itt évente. Charente megyében több mint 1500 ipari és kisipari szeszraktár, valamint mintegy ezer lepárló működik.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?