A legnagyobb francia termelők összejátszottak, hogy olcsón vegyék a nyersanyagot, aztán az abból készült terméket drágán adják el a fogyasztóknak.
A sonka műfajában nem a francia konyha viszi prímet. Ebben a kategóriában a spanyol és az olasz száraz érlelésű sonkák verhetetlenek. De azért például a kiváló Jambon de Bayonne vagy az ugyancsak híres párizsi sonka is labdába rúg. Sőt, a hatvanötmilliós Franciaországban a szendvicsek túlnyomó többségét párizsi sonkával adják el. De a jól menő üzletet még jobbá lehet tenni, ha a konkurensek összejátszanak.
A Le Monde hozta nyilvánosságra, hogy nagyon fontos fázisba került egy nyomozás, ami még hat éve kezdődött. Akkor a francia versenyhatóság gyanút fogott, hogy a nagy húsfeldolgozó üzemek összejátszanak. De közülük az egyik taktikát változtatott és beismerte a kartellezést. Persze abban a reményben, hogy a hatósággal való együttműködés után csak minimális büntetést kap majd. Innentől a nyomozás nagyon izgalmas lett, de minderről a nagyközönség akkoriban semmit sem tudott. Pedig a hatóságok a törvény által engedélyezett eszközökkel rengeteg telefonbeszélgetés és e-mail váltás birtokába jutottak. A jogi csavar az az egészben, hogy ha a kartellezést először beismerő cég után más érintettek is bevallják az összejátszást, a büntetésük csökkenhet. De ez nem automatikus mechanizmus, tehát a bírósági eljárás, amely most jutott a végső fázisba, kínos ítéleteket eredményezhet néhány nagy francia cégnek. Az ítélethirdetés, valamikor a jövő év elején várható. (via Le Figaro, Le Monde, képünk illusztráció)