Vállalkozás MTI 2018. szeptember. 27. 08:57

Több fizetést adna a szakképzésben tanítóknak Parragh László

A kamara elnöke a tananyagon is változtatna.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a szakképzési rendszerben a gyakorlati oktatókat a jelenleginél magasabb bérrel kellene jobban megbecsülni.

Parragh László a budapesti EuroSkills rendezvényen, a szakmák Európa-bajnokságán azt mondta, a szakmájukban sokkal jobban megfizetik a szakmai elméleti tudással rendelkező és egyben a gyakorlatot is ismerőket, mint az oktatási rendszerben.

"Ezekben az oktatókban van hivatástudat" – fogalmazott az MKIK elnöke, aki szerint a gyakorlati oktatókat érdekeltté kellene tenni abban, hogy az oktatási szférában maradjanak.

Parragh László hangsúlyozta, emellett a vállalati szférából érkező óraadókra is nagyobb figyelmet kellene szentelni, mert bár ők hivatalosan nem oktatók, viszont a reálszférában dolgoznak, és hivatástudatból készek arra, hogy az oktatási rendszerben, gyakorlati szempontok alapján órákat tartsanak.

A kamara elnöke a szakképzés jövőjével kapcsolatban kiemelte, nem közömbös az sem, hogy milyen infrastruktúrával oktatnak a képzőhelyeken. Az iskolarendszer jelentős része európai színvonalú, de még mindig van felzárkózásra váró létesítmény – tette hozzá.

Parragh László arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakképzésben is a 4.0 korszak kezdődik, igazodva a legújabb ipari kihívásokhoz. A tananyagok tartalmát a mai kor elvárásaihoz kell igazítani, hangsúlyosan kell kezelni az idegennyelv-tudást, a digitális ismereteket a modern kor kihívásaira tekintettel – mondta.

A szerdán kezdődött EuroSkills rendezvényen – melynek szombaton lesz az eredményhirdetése – is egyértelműen látszik, hogy bár még mindig képviselik magukat a hagyományos szakmák, hihetetlen sebességgel jönnek olyanok, amelyek pár évvel ezelőtt még nem léteztek – mondta az MKIK elnöke.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?