A szakértők az elmúlt 10-15 év leggyengébb kajszitermésére számítanak, a fagy főleg a Dunántúlon, Dél-Magyarországon és a Duna–Tisza köze déli részén pusztított.
„Nem kizárt, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év leggyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén” – nyilatkozta a hétfői Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. A korai fajtákat gyakorlatilag kivégezte a március 1-jére virradó éjszaka mínusz 20-24 fokos hidege; a fagy egyedül az észak-magyarországi termőtájat kímélte.
Kajsziból jobb években akár 40, a rosszabbakban csak 10 ezer tonna terem, idén utóbbi mennyiségre számíthatunk. Apáti szerint emiatt magas árak lesznek, 350–400 forint között várható a termelői ár. Ez szolgál majd a pálinka alapanyagául is, a 800 forintért kínált olasz és spanyol importkajszi ugyanis szóba sem jöhet, egyrészt az ára, másrészt a nem megfelelő íze, cukortartalma és cukor-sav aránya miatt.
Az őszibaracknál némileg jobb, de maximum 20 ezer tonnányi termésre számít a szakértő. A meggy esetében a termés nagy, a minőség viszont gyenge, mert az elmúlt hetek sok esővizét a gyümölcsök felvették, emiatt repednek, és alacsonyabb a cukortartalmuk. A szilva esetében szintén gyenge termés prognosztizálható.